Fainova rekordna na 400 m prosto, Klančarjeva na 100 m prosto

Foto

Ljubljana, 25. januarja (STA) – Plavalka mariborskega Branika Katja Fain je danes v Ljubljani na državnem prvenstvu v plavanju v 25-metrskih bazenih z dosežkom 4:02,11 dosegla nov slovenski rekord na 400 m prosto. Stari rekord Anje Klinar s tekmovanja v Celju leta 2015 je popravila za stotinko sekunde.

Fainova je s svojim dosežkom, osebni rekord je popravila za več kot pet sekund, dosegla tudi izid, ki bi ji decembra na zadnjem evropskem prvenstvu v Koebenhavnu prinesel bronasto kolajno. Kolajni na DP sta za Fainovo osvojili še Radovljičanka Anja Klinar in Tjaša Oder iz ravenskega Fužinarja.

“Rekorda nisem pričakovala, saj sem imela vrh zimske sezone na evropskem prvenstvu na Danskem. Tam mi ni šlo tako dobro, a kot kaže, so mi zadnji treningi ustrezali. Imela sem nekaj večjo kilometrino, pa manjšo intenzivnost in kot kaže, je bil to recept,” je po današnjih nastopih povedala mlada Mariborčanka, ki bo izzive v sezoni še vedno iskala v mladinski konkurenci.

Klinarjeva in Fainova sta se udarili tudi na 200 m delfin. Prepričljivo je bila boljša izkušenejša radovljiška reprezentantka, ki pa je Fainovi pomagala do še enega osebnega rekorda, na obeh tekmah pa je nastopila tudi Fužinarjeva olimpijka Tjaša Oder in za vse tri reprezentantke je bil DP tudi ena najmočnejših tekem v sezoni.

Za še en rekord je v zadnji disciplini dneva na 4 x 100 m prosto poskrbela Neža Klančar iz ljubljanske Olimpije, ki je v prvi predaji s 53,96 izboljšala slovenski rekord Nastje Govejšek z evropskega prvenstva v Netanyi 2015. S 3:46,10 je bila rekordna tudi štafeta Olimpije.

“Sem v polnem treningu in upam, da bom to morda jutri v posamični konkurenci še lahko izboljšala. Pripravljena sem bila že v Koebenhavnu in tam je bila to moja prva velika tekma in malo je bila morda kriva tudi trema. Za danes vem, da mi je zelo dobro uspel skok,” je bila rekord vesela Klančarjeva.

Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde je potrdila primat na 100 m prsno, na 100 m mešano pa je troboj mladih slovenskih reprezentantk dobila že omenjena Neža Klančar, ki je prepričljivo ugnala plavalko Ljubljane Taro Vovk in Tino Čelik iz kranjskega Triglava. Na 50 m hrbtno je bila najboljša Ribničanka Lucija Kous.

V moški konkurenci je prvo ime uvodnega dne DP Olimpijin Aljaž Kerč, ki je slavil na 100 m mešano in 100 m prsno, zlatih kolajn pa se je veselil tudi z mešano moško žensko štafeto in moško štafeto Olimpije na 4 x 100 m prosto. “Prvenstvo je zame dober trening. Predvsem na 100 m prsno sem danes plaval le na zmago, lahko bi šlo hitreje, a sem nekaj moči prihranil še za štafeto. Tudi jutri imam načrtovane tri nastope drugega za drugim,” je po tekmi povedal Kerč, prvi kandidat v moški konkurenci za največje število naslovov. V mešanem slogu je bil boj za zmago tesen, saj je Ribničan Robert Lovšin za Kerčom zaostal vsega devet stotink, tretjeuvrščeni Velenjčan Kristijan Meža pa tri desetinke,

Zelo zanimiva je bila moška tekma na 400 m prosto, kjer je z zelo dobrim časom 3:47,97 slavil slovenski reprezentant Martin Bau, vsega 1,3 sekunde pred Srbom Vukom Čelićem, ki nastopa za kranjsko Zvezdo, še sekundo več je zaostal nadarjeni Pirančan Marcel Primožič. Bau je dobro formo potrdil tudi z dosežkom 1:57,84 na 200 m delfin, kjer je osebni rekord popravil skoraj za sekundo in pol. “Zame je to le dober trening za zaključek zimske sezone, saj že čez tri tedne odhajamo na priprave v Južno Afriko. Izidi pa kažejo, da sem naredil zelo dober trening,” je po tekmi med drugim povedal Bau. Na 50 m hrbtno je zmagal Ilirijan Anže Ferš Eržen.

2018-01-25/20:13
ag/jd