Fainova DP odprla z rekordom za finale SP

 Foto

Ljubljana, 24. januarja (STA) – Plavalka mariborskega Branika Katja Fain je slovensko prvenstvo v 25-metrskih bazenih v Ljubljani odprla z novim slovenskim rekordom na 400 m prosto – 4:01,79. Lasten rekord z lanskega prvenstva je izboljšala za 32 stotink sekunde.

Gre za izjemen izid na mednarodni ravni, saj bi se na decembrskem svetovnem prvenstvu na Kitajskem s tem dosežkom kot četrta uvrstila v finale, v popoldanskem delu tekmovanja pa bi izid pomenil šesti dosežek na svetu.

“Danes niti nisem imela pravega občutka, a že zjutraj sem z lahkoto plavala 4:10. Enako je bilo lani in odločila sem se, da grem na vse ali nič. In izkazalo se je, da je nekaj bolje kot lani,” je po rekordu za STA povedala mlada Mariborčanka.

Pri tem poudarja, da forma niti ni tako visoka, saj je vrhunec načrtovala decembra na Kitajskem. “A tam je šlo za jutranje plavanje. Po drugi strani pa tukaj ni konkurence, tam je tudi psiha naredila svoje, zdaj pa sem šla na start povsem sproščeno, kar je vplivalo dobro,” je še povedala plavalka, ki novih rekordov na DP ni želela napovedovati, a vsaj na 200 m prosto bo glede na prikazano blizu lastnemu najboljšemu dosežku v državi.

Za Fainovo sta se zvrstili mladi Ravenčanki Daša Tušek in Mojca Hancman, ki sta bili boljši tudi od klubske olimpijke Janje Šegel. V moški konkurenci je presenetljivo zmagal Mariborčan Martin Bau, ki je jeseni prestopil med triatlonce. “Tam je dolgoročni cilj nastop na olimpijskih igrah, maja pa me čaka prva tekma. Malo imam težav s tekom, celo nekaj poškodb, saj tega od prej nisem vajen. Tukaj pa sem, ker mi je enostavno dolgčas in rad tekmujem,” je po tekmi povedal Bau, ki je bil prepričljivo boljši od najboljšega mladega “kravlaša” v državi Pirančana Marcela Primožiča. Kasneje je Bau slavil še na 200 m delfin.

Na 100 m mešano je prepričljivo slavila reprezentantka Neža Klančar iz ljubljanske Olimpije, ki se je osebnemu rekordu približala na dve desetinki sekunde, v moški konkurenci pa je njen klubski kolega Domen Demšar le tesno premagal Velenjčana Kristjana Mežo.

Zelo dober izid je z 1:06,67 na 100 m prsno dosegla tudi olimpijka iz kranjske Zvezde Tjaša Vozel, ki je za svojim slovenskim rekordom zaostala pol sekunde. Moško tekmo je dobil Ravenčan Matija Može. Na 50 m prsno sta državna prvaka postala Radovljičan Žan Pogačar in Celjanka Anemari Košak, ki se je s 27,80 kot druga Slovenka v zgodovini spustila pod 28 sekund, drugouvrščena Velenjčanka Aida Jusić pa je z 28,49 dosegla nov slovenski mladinski rekord.

Odličen izid je z 2:08,92 na 200 m delfin dosegla tudi štirikratna radovljiška olimpijka Anja Klinar. V štafeti na 4 x 100 m prosto sta se zmag veselili štafeti Olimpije. V prvi predaji ženske štafete je izstopala Neža Klančar, ki je s 53,99 lasten državni rekord na 100-metrski razdalji zgrešila za vsega 18 stotinke.

2019-01-24/19:39
ag/tb/lr
© STA 2019