Enajsterica plavalcev samozavestno na Dansko

Ljubljana, 07. decembra (STA) – Plavalna reprezentanca v ponedeljek potuje na Dansko, kjer 11-člansko odpravo pod taktirko selektorja Gorazda Podržavnika čaka evropsko prvenstvo v 25-metrskem bazenu. Želja je tudi tokrat medalja, saj se Slovenci z EP brez kolajne niso vrnili vse od daljnega leta 1996.

Nazadnje je bil pred dvema letoma na EP v Izraelu zlat Damir Dugonjić, ki je medtem sklenil reprezentančno pot, tokrat je prvi kandidat za odličje Peter John Stevens na 50 m prsno, med adute za visoka mesta zanesljivo sodi tudi Tjaša Oder, lani bronasta na EP v Londonu v velikem bazenu na 800-metrski razdalji.

“Najboljše res kaže Petru Johnu Stevensu, ki ima tretji prijavljeni izid na 50 m prsno, a list papirja prinese vse. Mi smo prijavljenimi z letošnjimi najboljšimi izidi. Blizu finala sta Tjaša Oder in Katja Fain na 400 in 800 m prosto, ki sta te izide dosegli utrujeni in mislim, da bi morali biti tudi oni blizu finalu. A počakajmo tekmo, pojdimo po vrsti. Najprej se bomo borili za polfinala in finala, v finalu pa je vedno vse možno,” je na novinarski konferenci pred potjo na Dansko povedal slovenski selektor Gorazd Podržavnik in dodal, da bo konkurenca izjemna, kar pa je bilo v poolimpijskem letu tudi pričakovano.

“Glede na prijave mislim, da je finale dosegljivo. Sama upam na osebni rekord in glede na trening mi kaže dobro, seveda pa bo na tekmi veliko odvisno tudi od dnevne forme. Nazadnje sem bila v Izraelu šesta in želim si, da bi bila zdaj boljša. To se mi zdi dosegljivo,” pred potjo na sever Evrope pravi Odrova, ki priznava, da sama ni najboljša na obratih, kar je za tekmo v 25-metrskem bazenu zelo pomembno, a vseeno se v dansko prestolnico odpravlja samozavestno.

“S Petrom sva sodelovala na daljavo in osebno menim, da pred EP v 25-metrskem bazenu še nikoli ni bil tako pripravljen kot zdaj. Je tudi zelo ambiciozen in kot vedno je tudi zelo samozavesten. Na vprašanje, kaj si želi, pravi, da odhaja po zmago na 50 m prsno. Mislim, da je kandidat za medaljo,” pa je o Stevensu, ki študira na univerzi Tennessee, povedal njegov kranjski trener Luka Berdajs, ki si želi tudi konkurenčen nastop na 100 m prsno.

Na EP bodo slovenske barve branili Tjaša Oder (Fužinar), Katja Fain (Branik), Tara Vovk (Ljubljana), Neža Klančar (Olimpija), Nastja Govejšek (Velenje), Neža Klančar, Tina Čelik (Triglav), Tjaša Vozel (Zvezda) in Tjaša Pintar (Radovljica) ter Peter John Stevens (Triglav), Aljaž Kerč (Olimpija) in Martin Bau (Fužinar). Prav slednji selektorju Podržavniku dela sive lase, saj je tik pred EP zbolel: “Upam, da ne bo hujšega in res škoda, saj je letos opravil prav vse treninge 100-odstotno,” je še dejal Podržavnik.

Na tiskovni so ob obolelem Bauu manjkali “Američani” Nastja Govejšek, Tjaša Pintar in John Peter Stevens ter Tjaša Vozel, ki je bila prav v terminu predstavitve na podelitvi diplome.

Prav za vse nastopajoče slovenske reprezentante pa kot osnovni cilj velja boj za 16. mesto. To bo v konkurenci 550 tekmovalcev iz 48 držav za številne tudi velik izziv, posebej glede na dejstvo, da je z izjemo Stevensa, Odrove ter olimpijcev Govejškove, Baua in Vozlove večina v izbrani vrsti na tekmi novincev, ki bodo nabirali izkušnje. A vsi odhajajo na prvenstvo tudi po osebne rekorde, pa čeprav sta Neža Klančar in Aljaž Kerč v pomembnem obdobju priprav tudi zbolela.

2017-12-07/14:26

ag/am