Dressel kralj sprinta, Sjöströmova spet rekordna

Budimpešta, 29. julija (STA/DPA) – Američan Caeleb Dressel je kralj sprinta na svetovnem prvenstvu v plavanju. V soboto je Budimpešti prepričljivo osvojil še naslov prvaka na 50 m prosto. Na stopničke sta se uvrstila še Brazilec Bruno Fratus in Britanec Benjamin Proud.

Dobre pol ure kasneje je 20-letni Dressel postal še svetovni prvak na 100 m delfin, pri tem pa je zaradi slabega prihoda v cilj s 49,86 svetovni rekord rojaka Michaela Phelpsa zgrešil za vsega štiri stotinke sekunde. Z novim mladinskim svetovnim rekordom je srebro osvojil Madžar Kristof Milak, ki je vnovič razvnel dvorano.

Ob koncu današnjega programa je Dressel nastopil še v mešani moško-ženski štafeti na 4 x 100 m prosto in se kot prvi plavalec v zgodovini veselil treh zlatih kolajn v enem dnevu. Ob tem je po dveh nastopih, podelitvah in fotografiranjih zbral energijo za odličen dosežek 47,22 v prvi predaji, kar je bil tudi temelj za nov svetovni rekord 3:19,60. Hitrejši od starega rekorda so bili tudi Nizozemci, ki so s 3:21,81 dosegli nov evropski rekord. Dressel je na letošnjem SP osvojil že šest zlatih medalj, tri posamične.

Na 50 m delfin si je Švedinja Sarah Sjöström priborila še drugo zlato in prepričljivo prehitela Nizozemko Ranomi Kromowidjojo in Frido Osman iz Egipta. Kasneje je Švedinja na prvenstvu ob Donavi postavila še drugi svetovni rekord. Potem ko je bila pred dnevi prva ženska, ki je 100 m prosto preplavala v manj kot 52 sekundah, je danes v polfinalu 50-metrsko razdajo zmogla v 23,67 sekunde. Sjöströmova je bila šest stotink sekunde hitrejša kot Nemka Britta Steffen leta 2009 v Rimu, torej v obdobju visokotehnoloških kopalk.

“Tega rekorda sem res vesela. Prav ta rekord je potrditev, da sem najhitrejša plavalka na svetu. Rekordov sem vesela tudi zato, ker je dolgo veljalo, da znamk iz leta 2009 zaradi spremembe pri kopalkah ne bo mogoče preseči,” je po nastopih povedala Sjöströmova.

Končno so do prvega zlata prišli tudi Avstralci. Na 200 m hrbtno ga je osvojila Emily Seebohm, ki je na zadnji razdalji kljub bučni podpori publike ugnala domačo ljubljenko Katinko Hosszu in ubranila naslov iz Kazana 2015. Američanka Kathleen Baker je popustila in se morala zadovoljiti z bronom.

Prva plavalka prvenstva je Američanka Katie Ledecky. Ta je brez težav prišla do zlata na 800 m prosto, najbolj zanimiv pri tej disciplini pa je podatek, da bi slovenski rekord, ki sta ga lani odplavali Tjaša Oder, z rekordom je bila bronasta na EP v Londonu, in kasneje še Anja Klinar, tokrat pomenil šesto mesto. Srebro je osvojila Kitajka Li Bingjie in bron Američanka Leah Smith.

Za 20-letno Ledeckyjevo je bila to že 14. zlata medalja na svetovnih prvenstvih. Njen izplen bo velik tudi letos, a ne popoln, saj si je želela šest zlatih odličij, s čimer bi izenačila rekord rojakinje Missy Franklin, a jo je na 200 m prosto premagala Italijanka Federica Pellegrini.

2017-07-29/19:49

ag/tb

© STA 2017