Bau in Klančarjeva najuspešnejša posameznika na DP

Ljubljana, 28. januarja (STA) – Plavalci so z državnim prvenstvom v Ljubljani potegnili črto pod 25-metrsko sezono. Najuspešnejša posameznika tekmovanja sta bila Neža Klančar iz ljubljanske Olimpije s šestimi naslovi in Fužinarjev Mariborčan Martin Bau s sedmimi zmagami.

Klančarjeva je zbirko zlatih kolajn danes povečala na pol ducata z zmago na 50 m prosto. Bau je bil najboljši na 1500 m prosto, kjer je s 14:57,88 poskrbel za še en odličen dosežek.

Najlepša tekma je bil ženski dvoboj med Ravenčanko Tjašo Oder in Mariborčanko Katjo Fain na 1500 m prosto. S 16:01,78 se je Odrova močno približala lastnemu osebnemu rekordu, a jo je k dobremu dosežku prisilila tudi mlada Mariborčanka, ki je zaostala vsega 1,6 sekunde in se s 16:03,31 prebila na drugo mesto na večni slovenski lestvici.

Anja Klinar je drugi naslov na DP osvojila z zmago na 100 m delfin, na 200 m prsno je zmagala srbska plavalka Jovana Bogdanović, ki brani barve kranjske Zvezde.

V moški konkurenci je Aljaž Kerč iz Olimpije najprej rutinirano slavil na 200 m prsno, varčeval z močmi, takoj nato pa presenetil še z zmago na 50 m prosto in skupaj osvojil pet naslovov slovenskega prvaka. Ribničan Robert Lovšin je zmagal na 100 m delfin in poskrbel za drugi naslov za ta dolenjski klub.

V štafetah so na 4 x 100 m mešano zmagali plavalci Fužinarja, med dekleti plavalke Olimpije, Olimpija pa je bila najboljša tudi dopoldan v mešani moško-ženski štafeti na 4 x 50 m prosto.

“Štiri dni smo spremljali zelo lepe in napete boje. Plavalci so dosegli številne dobre izide, posebej tam, kjer je konkurenca najmočnejša – v moškem in ženskem kravlu, pa tudi nekaterih drugih posamičnih disciplinah. Odločale so stotinke in s tem je bila tekma zanimiva tudi za gledalce, zato je bilo tekmovanje v vseh pogledih uspešno,” je po štiridnevnem tekmovanju povedal slovenski selektor Gorazd Podržavnik, ki bo najboljše Slovence spremljal tudi čez 14 dni na prvi tekmi v 50-metrskem bazenu na Reki, teden dni kasneje pa se reprezentanca odpravlja na priprave v Južno Afriko.

2018-01-28/19:32

ag/ke