Adam Peaty se privaja na življenje brez plavanja

London, 04. aprila (STA) – Britanski plavalni zvezdnik Adam Peaty je po izbruhu pandemije novega koronavirusa in prestavitvi letošnjih poletnih olimpijskih iger v Tokiu na drugo leto povsem spremenil svoj urnik dela in predvsem prehranjevalne navade. Na zanj izjemno nenavadno življenje brez bazena pa se Peaty, kot pravi, šele privaja.

Za razliko od veslačev ali kolesarjev, ki v času prisilnega premora za svojo vrhunsko telesno pripravljenost lahko poskrbijo tudi z vadbo na sobnih simulatorjih, pa so plavalci v povsem drugačnem položaju.

“Plavanje je eden od športov, ki ga lahko treniraš izključno v bazenu, v nasprotnem primeru je naša vadba onemogočena. Žal bo tako še vsaj tri tedne,” je v pogovoru za radijsko postajo BBC dejal 25-letni britanski plavalni zvezdnik, sicer nosilec zlatega olimpijskega odličja na 100 metrov prsno iz Rio de Janeira 2016 ter osemkratni svetovni prvak v prsnem slogu.

“Vsem, ki se ne ukvarjajo s plavanjem, je težko pojasniti našo povezavo z vodo. V našem športu je pač tako, da za vsak izgubljen dan brez bazena potrebujemo vsaj dva dneva trdega dela, da se vrnemo na ustrezno raven,” je dodal Peaty.

V času normalnih razmer je dnevno preplaval 10.000 metrov, v času samoizolacije pa telovadi v hiši, veliko teče in kolesari, predvsem pa je v času pandemije povsem spremenil svoj urnik dela in prehranjevalne navade.

“Veliko pozornost posvečam svojemu prehranjevanju. V tem obdobju je to zame velika skušnjava, moram se prav brzdati in krotiti svoj apetit,” je priznal Peaty in dodal: “Pred izbruhom novega koronavirusa sem dnevno porabil 4500 kalorij, v tem času jih vsega 2500. Zaradi tega se občasno postim do 14. ure in se na ta način borim z morebitnimi odvečnimi kilogrami.”

Peaty je z obžalovanjem, a obenem razumevanjem sprejel odločitev o preložitvi letošnjih poletnih olimpijskih iger v deželi vzhajajočega sonca. “Na Tokio sem čakal štiri leta, a trenutno so pomembnejše druge stvari. Upam, da bomo s skupnimi močmi premagali te težke čase,” je dodal svetovni rekorder na 50 in 100 metrov prsno.

2020-04-04/18:52 ad/zza © STA 2020