33. Mini plavalni maraton Koper 2017

Kljub slabemu vremenu uspešno izpeljan že 33. mini plavalni maraton Plavalnega kluba Koper.

Rezultati mini maraton 2017

Iz Kopra v Žusterno več kot 155 plavalcev
Sobotno jutro je bilo za september netipično hladno, nebo pa od oblakov sivo z grožnjo dežja, vendar se je kljub temu na startu 33. plavalnega mini maratona zbralo 155 plavalcev iz osmih slovenskih klubov, kluba iz avstrijskega Wolfsberga ter rekreativnih plavalcev. Zaradi hladnega zraka je bilo morje kljub dobrim 23 stopinjam na občutek toplo, le rahlo vzvalovana gladina pa je ponudila pravzaprav dobre pogoje za plavanje. Le sekundo pod 14 minutami je do cilja potreboval Nejc Kos iz mariborskega Branika, nekaj manj kot dve minuti za njim pa si je ob svojem prvem nastopu zmago priplavala njegova klubska kolegica Maja Uduč.


Prostovoljci plavalnega kluba Koper so tudi letos poskrbeli za odlično organizacijo, tako da ne ob prijavi na koprskem mestnem kopališču, ne na cilju na kopališču v Žusterni pravzaprav ni bilo nobenih težav. “Ekipa, ki sodeluje pri organizaciji maratona, je dobro utečena, zato se z izzivom organizacije tega dogodka uspešno spopadamo. Pri tem sodelujejo naši plavalci, njihovi starši, nekdanji plavalci, pa tudi simpatizerji kluba. Seveda pa finančno prireditev omogočijo naši stalni sponzorji in pokrovitelji, med katerimi je tudi Mestna občina Koper.” je povedala predsednica kluba Alenka Šarkanj. Tudi letošnja prireditev je potekala v okviru projekta Plavalne zveze Slovenije Slovenija plava, ki ga sofinancira Fundacija za šport.
Če ni bilo napetosti pri organizaciji, pa je bil vse do zadnjih zavesljajev napet boj med prvo- in drugouvrščenim. Žan Rihter iz Fužinarja in končni zmagovalec Nejc Kos, sta skoraj od začetka proge plavala z ramo ob rami, kakšnih 50 metrov pred ciljem pa sta začela močno finiširati. V zadnjih zamahih je bil s časom 13:59,00 uspešnejši starejši in izkušenejši Mariborčan, Rihter pa je v cilj prispel sekundo za njim. V ženski konkurenci je zmagala Maja Uduč s časom 15:45,00, ki je priplavala na cilj kot peta absolutno. V ženski konkurenci sta plavali tudi olimpijki, obe udeleženki OI v Riu: Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde, ki pa je specialistka za krajše razdalje in prsno tehniko-maratona se je udeležila zaradi tradicije in druženja in bila prva v kategoriji članic ter Špela Perše, članica PK Gorenjska banka Radovljica, ki je na OI plavala maraton na 10km progi in je bila med članicami druga, absolutno pa takoj za Tjašo.
V bolj in manj močnem dežju je v slogu motorističnih dirk s spremljevalci z dežniki potekala podelitev medalj v sedmih kategorijah ter pokala in denarne nagrade najboljšima absolutno v moški in ženski kategoriji. Z žrebom so podelili še glavno praktično nagrado – panoramski polet po slovenski obali in zaledju, ki ga je prispeval Aerodrom Portorož.
Med prejemniki odličij je bilo kar nekaj primorskih plavalcev. V kategoriji cicibank (letnik 2006 in mlajše) so vse medalje ostale v domačem klubu, koprski plavalci so zmagali tudi v kategorijah mlajših deklic, med dečki in kadetinjami, pri deklicah pa je zmaga odšla v Novo Gorico. Po odličjih so posegli tudi vaterpolisti iz Žusterne. Posebni nagradi sta prejela najmlajša udeleženka, Mojca Valantič iz novogoriškega plavalnega kluba in najstarejši, Ivan Tacer, vitalni osemdesetletnik iz Škofje Loke, ki je zagotovil, da se vrne tudi prihodnje leto.
Tradicionalni, 34. mini maraton bo potekal v luči 60 letnice ustanovitve PK Koper, ko se bodo v klubu potrudili pripraviti posebej zanimivo dogajanje: “Upamo, da nam bo Plavalna zveza Slovenije podelila še organizacijo absolutnega državnega prvenstva, prijavili se bomo na razpis za naslednje leto. Kot vsako leto bomo organizirali plavalni miting Pokal mesta Koper v začetku julija in izvajali promocijske dogodke za plavanje in druge vodne športe ter seveda zaključili septembra z mini maratonom, ki ga bomo skušali popestriti z nekaj novostmi. Klubski jubilej želimo obeležiti tudi z izdajo monografije o zgodovini kluba, kar pa bo zahteven podvig,” je napovedala Šarkanjeva in dodala, da se v klubu že zelo veselijo postavitve balona, ki bo tako plavalcem kot vaterpolistom in triatloncem, ki si delijo prostor v olimpijskem bazenu, omogočila dobre priprave na prihajajočo sezono.
Zmagovalci po kategorijah:
– cicibani, cicibanke (letnik 2005 in mlajši): Anastazija Miklavčič, Florijan Resnik
– mlajši dečki, deklice (letnik 2003 in 2004): Mija Rihter Medoš, Tim Bizjak
– dečki, deklice (letnik 2001 in 2002): Špela Šavle, Enej Šalinovič
– kadeti, kadetinje (letnik 1999 in 2000): Rafaela Rabič, Žan Rihter
– mladinke, mladinci (letnik 1997 in 1998): Maja Uduč, Gal Bjelovučić
– člani, članice (letnik 1986 do 1996): Tjaša Vozel, Nejc Kos
– veterani,veteranke (1985 in starejši): Olga Avbelj, Peter Harnold

Rezultate si lahko ogledate na spletni strani Plavalnega kluba Koper www.plavalniklub-koper.si ali na klubski Facebook strani.

Pripravila:
Katarina Košmrlj
Plavalni klub Koper