Search
Search

Na evropskem prvenstvu v Beogradu se jutri začne bazenski del tekmovanja, na katerem bodo sodelovali tudi naši najboljši plavalci in plavalke. Žal med njimi ne bo naše najboljše plavalke Neže Klančar, ki je tik pred prvenstvom zbolela.

»Reprezentanca je velika in z zelo mešanimi cilji. Največ pričakujemo od Petra Johna Stevensa, pri dekletih odlično celo sezono plava Neža Klančar, zelo dobre izide pa sta nazadnje dosegli tudi Katja Fain in Janja Šegel. Vsekakor pričakujemo zelo visoke uvrstitve,” je še pred odpovedjo uvodnih nastopov Neže Klančar povedal selektor Gorazd Podržavnik.

Neža Klančar bo zaradi bolezni žal morala izpustila uvodne tekme evropskega prvenstva, kar pomeni, da ne bo mogla loviti olimpijske norme na 100 m prosto.  Če se bo dobro počutila, bo v Beograd odpotovala naknadno.  “Res škoda. Neža je izjemno pripravljena, nameravala je loviti tudi posamično normo za nastop na OI na 100 m prosto, kar bi ji glede na pokazano na treningih lahko uspelo. Ta tekma je na sporedu prvi dan in to mora zdaj odpovedati,” je povedal njen trener Tomaž Torkar, ki je prepričan, da bi se Neža lahko tokrat potegovala za prvo kolajno na evropskih prvenstvih v absolutni konkurenci.

Prvo ime prvenstva je zdaj Peter John Stevens, ki je izpostavil, da je to prvenstvo treba izkoristiti: »Glede na napovedi bo nekaj plavalcev manjkalo, a to bomo videli, ko bodo znane startne liste. Zato mislim, da sem med favoriti za kolajno, posebej na krajši 50-metrski razdalji.« Stevens si želi odplavati tudi normo za olimpijske igre v Parizu: »Letos sem se z novim trenerjem v Trstu povsem posvetil 100-metrski razdalji. V preteklosti sem dokazal, da napredujem tudi na 50 metrov, če sem hitrejši na 100-metrski tekmi.«

Stevensu bi odhod v Pariz omogočil izid pod minuto na 100 m prsno in 852 točk na mednarodni lestvici Fina. Plavalci v moški konkurenci se namreč borijo za povabilo na olimpijske igre. Temu je sicer najbližje Sašo Boškan z 1:47,62 na 200 m prosto, a tudi on je imel pred prvenstvom zdravstvene težave, zaradi katerih je izpustil del priprav.

Na prvenstvu bodo torej nastopili: Janja Šegel, Katja Fain, Tjaša Pintar, Tara Vovk, Tina Čelik in Hana Sekuti ter Peter John Stevens, Anže Ferš Eržen, Sašo Boškan, Primož Šenica Pavletič, Jaka Pušnik in Arne Furlan Štular.

Poleg posamičnih nastopov nas v Beogradu čakajo tudi zanimivi štafetni boji, naši plavalci bodo sodelovali v kar šestih štafetah. Ženska ekipa bo nastopila na 4 x 100 in 4 x 200 m prosto ter 4 x 100 m mešano, moška na 4 x 200 m prosto in 4 x 100 m mešano, mešana ekipa pa na 4 x 200 m prosto.