Search
Search

V Beogradu bo od 10. do 23. junija 2024 potekalo evropsko prvenstvo v plavanju, na katerem bodo nastopili tudi naši plavalci. V Beograd potujeta dve umetnostni plavalki, daljinska plavalka in 13 plavalk in plavalcev, ki se bodo pomerili v 50 metrskem bazenu.  Glavna favorita za najvišja mesta sta Neža Klančar in Peter John Stevens.

Selektor Gorazd Podržavnik je poudaril, da je reprezentanca kar velika, posamezniki pa v Beograd odhajajo z različnimi cilji. »Največ pričakujemo od Petra Johna Stevensa, pri dekletih odlično celo sezono plava Neža Klančar, odlične izide pa sta konec tedna dosegli tudi Katja Fain in Janja Šegel. Vsekakor pričakujemo zelo visoke uvrstitve,« pravi Podržavnik, ki ne skriva, da bosta v boju za kolajno zanesljivo Peter John Stevens in Neža Klančar, tudi Katja Fain in Janja Šegel pa sta temu lahko blizu, če bosta v finalu plavali želeno normo A za olimpijske igre v Parizu.

Zelo zanimiv bo tudi boj za olimpijsko štafeto 4 x 100 m prosto, kjer se bosta za četrto pozicijo verjetno še enkrat udarili Tjaša Pintar in Hana Sekuti, pri čemer je zdaj v rezultatski prednosti prva, druga pa je ekipi februarja v Dohi pomagala do olimpijske norme. Tudi v moški konkurenci plavalce čaka posreden boj za nastop v Parizu.

»To prvenstvo bo treba izkoristiti. Glede na napovedi bo nekaj plavalcev manjkalo, a to bomo videli, ko bodo znane startne liste. Zato mislim, da sem med favoriti za kolajno, posebej na krajši 50-metrski razdalji,« je o boju za odličja direktno spregovoril Peter John Stevens, ki si želi tudi normo za olimpijske igre v Parizu.

Neža Klančar pa je svoje cilje predstavila takole: »Ne vem, kdo bo prišel, a sem na tekmah dokazala, da sodim zraven tudi v najmočnejši konkurenci. Tudi na zadnjem evropskem prvenstvu v kratkih bazenih sem bila finalistka, najvišje na četrtem mestu. Zdaj želim to prenesti še v veliki bazen, svoje dosežke še malo dvigniti ter se povzpeti tudi na stopničke. Na 50 in 100 m prosto lahko svoje izide še izboljšam in res sem lahko zelo visoko. To velja tudi za 50 m delfin, kjer pa imam nekaj težav zaradi poškodbe rame.«

Janja Šegel je kot glavni cilj izpostavila olimpijsko normo na 200 m prosto ter dosežke blizu kolajn. Enak rezultatski izziv ima po besedah selektorja tudi Katja Fain.

Poleg Neže Klančar, Janje Šegel in Katje Fain bodo ženski konkurenci nastopile še Tjaša Pintar, Tara Vovk, Tina Čelik in Hana Sekuti, ki bo dobila priložnost v štafeti 4 x 200 m prosto. V moški konkurenci pa bodo poleg Petra Johna Stevensa plavali še Anže Ferš Eržen, Sašo Boškan in Primož Šenica Pavletič, v štafetah pa še Jaka Pušnik in Arne Furlan Štular.

V posamični konkurenci vsi plavalci napovedujejo preboj med najboljših 16, nekateri tudi finale. Štafeta pa postaja nov trend slovenskega plavanja, ki odpira vrata mlajšim. V zadnjem obdobju se je kakovostna raven posameznih disciplin zelo razširila, zato je selektor oblikovanje štafet napovedal tudi na naslednjih tekmovanjih.

Špela Perše meri na najboljši rezultat doslej

V daljinskem plavanju bo na 5 in 10 km nastopila Špele Perše. »Moj cilj ostaja uvrstitev med najboljših 16, želja pa je, da izboljšam tudi 14. mesto, ki sem ga osvojila na zadnjem prvenstvu v Rimu,« je svoje cilje razkrila Špela.

Prvenstvo odpirajo umetnostne plavalke

V Beogradu bosta že prvi dan prvenstva v vodo skočili umetnostni plavalki Karin Pesrl in Maša Avramovič v duetu, Karin Pesrl bo nastopila tudi posamično. »Dosežki se stopnjujejo. Tudi v Beogradu sta plavalki lahko zelo visoko, ob popolni izvedbi tudi v finalu med najboljšimi 12,« je prepričana trenerka Agnieszka Siegienczuk. Cilj obeh je tudi nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu, kjer bosta svoji sestavi dodali še nekaj dodatnih elementov.

Srečno vsem plavalkam in plavalcem!