Search
Search

z izjavami slovenskih tekmovalk

 

Doha, 11. februarja (STA) – Plavalke Neža Klančar, Janja Šegel, Katja Fain in Hana Sekuti so na svetovnem prvenstvu v Dohi v štafeti 4 x 100 m prosto dosegle normo za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Z dosežkom 3:41,72 so zasedle osmo mesto, v skupnem seštevku boja za nastop v Parizu pa so s 16. mesta zrinile Irsko.

Slovenke so po vrsti popravljale svoje jutranje dosežke, a bile nekaj slabše pri predajah. Neža Klančar, ki je imela pot v prestolnico Francije edina že zagotovljeno, je bila v samem plavanju 21 stotink sekunde hitrejša kot v kvalifikacijah, Janja Šegel 44, Katja Fain 19. in najmlajša v slovenski vrsti Hana Sekuti, ki je še enkrat presegla dosežke, ki jih kaže na treningih, za tri desetinke.

“Končne so bile stotinke na naši strani,” je po tekmi povedala Šegel. “Ful dobro, finale in skupno 16. izid iz zadnjih dveh sezon sta nas pripeljala v Pariz,” pa je pristavila trenutno najboljša slovenska plavalka Klančar.

“Izpolnile smo, kar smo napovedale. Jutranjemu nastopu smo dodale še nekaj, to smo si želele in bilo je dovolj za pot v Pariz,” pa je povedala Katja Fain, ki je sezono posvetila daljinskemu plavanju, kjer je bila daleč od načrtov, štafeta pa ji ponuja priložnost za drugi olimpijski nastop.

“Občutki so fenomenalni, … Sama sem zelo zadovoljna, da sem svojemu jutranjemu plavanju tudi sama dodala še nekaj,” pa je dodala 17-letna Sekuti, z dosežki danes največje pozitivno presenečenje v ekipi.

Na koncu se je izšlo izjemno tesno, ples stotink pa se je razpletel v slovensko korist. “Vedeli smo, da ne bo lahko, a da imamo možnosti. Načrtno smo iskali četrto plavalko in seštevek izidov je kazal na to, da nam lahko uspe,” je po tekmi povedal selektor Gorazd Podržavnik ter opozoril, da ekipa poimensko nikakor ni zaprta, ampak bo olimpijsko priložnost dobila najboljša četverica.

“Projekt stoji, po svetovnem prvenstvu pa bomo še enkrat pregledali kaj in kako do evropskega prvenstva v Beogradu, saj bi bila denimo zelo zanimiva tudi moško-ženska štafeta na 4 x 200 m prosto. Preverili bomo tudi vse druge postave in možnosti.”

Isto četverico plavalk v Dohi čaka še nastop na 4 x 200 m prosto, na 4 x 100 m mešano bo Katjo Fain zamenjala “prsačica” Tara Vovk. “Tudi v teh dveh štafetah smo v igri za olimpijsko normo. Položaje je podoben kot danes, potem pa je veliko odvisno do nas, seveda pa tudi od tekmic, ki prav tako lovijo normo,” je še dejal koroški strokovnjak.

Zlate kolajne so se veselile Nizozemke, ki jih je Marrit Steenbergen v zadnji predajo pripeljala s tretjega mesta na prvo, srebrne so bile Avstralke in bronaste Kanadčanke, ki so prav tako premagale Poljakinje. Slednje so vodile po vseh predajah, na koncu pa zasedle nehvaležno četrto mesto. Moško štafeto so dobili Kitajci pred Italijani in Američani.

Prvo zlato kolajno na prvenstvu je osvojil 22-letni Kim Woo-min iz Južne Koreje, ki je v izjemnem finalu na 400 m prosto ugnal Avstralca Elijah Winningtona in Nemca Lukasa Martensa. Najboljše na prvih treh mestih je ločilo vsega 15 stotink sekunde. Korejec je izjemno hitro začel, napadal celo svetovni rekord, na koncu pa plačal davek in s težavo ubranil vodstvo.

V ženski konkurenci je bila najboljša Novozelandka Erika Fairweather, ki se je s 3:59,44 edina spustila pod mejo štirih minut. Srebro in bron sta osvojili Kitajka Bingjie Li in Nemka Isabel Gose.

2024-02-11/19:38
ag/ic/ag
© STA 2024