Search
Search

Plavalke pilijo predajo v štafeti

Doha, 10. februarja (STA) – Slovenski plavalci so se že dodobra seznanili z razmerami na svetovnem prvenstvu v Dohi. Na račun organizatorjev v Katarju letijo le pohvale, koncentracija pa je v dneh pred nedeljskim začetkom bazenskega dela tekmovanj v slovenskem taboru predvsem na optimizaciji predaj v štafeti.

Že v nedeljo je za dekleta na sporedu štafeta 4 x 100 m prosto. “Če bomo pokazali, kar zmoremo, je vsaj v tem trenutku dosegljivo 16. mesto in boj za olimpijske igre. Trener Fužinarja Matija Medvešek zatrjuje, da sta Janja Šegel in Hana Sekuti v zelo dobri formi, svoje lahko dodata tudi Katja Fain in Neža Klančar, pa čeprav Neža po bolezni ni povsem 100-odstotna,” je v soboto za STA iz Dohe sporočil trener Tomaž Torkar.

O končnem dosežku štafete ne odloča le plavanje v bazenu, zato v slovenskem taboru vadijo zadnje podrobnosti predaj. “V tem elementu brez težav lahko pridobimo ali izgubimo sekundo, v optimalnem primeru sekundo in pol, kar je lahko ključno pri lovu na normo za olimpijske igre. Dva dni že delamo na tem. Matija (Medvešek op. STA) vse podrobno spremlja s kamero in to potem analiziramo in optimiziramo. Zaenkrat nam gre dobro.”

Vedno se pojavi vprašanje, zakaj ekipa tega v pomembnem projektu, kot je Pariz 2024, ni vadila na daljši rok, a je bilo v letošnjem primeru to tako rekoč nemogoče, saj je Hana Sekuti četrta članica štafete postala šele pred dvema mesecema, reprezentanti pa so se nato najprej osredotočili na evropsko prvenstvo v 25-metrskih bazenih, na SP pa so se pripravljali po različnih skupinah. “V prvi vrsti moramo predaje predvsem uskladiti, saj ima vsaka malce svoj slog plavanja, a mislim, da smo pri tem uspešni,” še dodaja Torkar.

Trenutno kot 16. dosežek na 4 x 100 m prosto velja lanski izid Španije 3:42,53 na SP v Fukuoki. Španke štafete letos sicer nimajo prijavljene, a kaj lahko, da bo dosežek dvignila katera od drugih ekip, ki so še brez norme, zato bi bil na SP pomemben dosežek pod 3:41, saj imata od lani slabša dosežka od tega tudi Irska in Danska. “Tudi tak izid glede na seštevek dosegljivih časov lahko odplavamo,” še pravi Torkar.

Kasneje bo štafeta z enakim ciljem nastopila še na 4 x 200 m prosto in 4 x 100 m mešano. V nedeljo se bosta predstavila še dva slovenska plavalca. Petra Johna Stevensa za ogrevanje čaka nastop na 100 m prsno, ki bo že razkril možnosti na pol krajši razdalji, kjer se je lani prebil v finale. Sašo Boškan pa bo nastopil na 400 m prosto, njegova paradna disciplina bo 200-metrska razdalja.

Trener Olimpije je ob robu dogajanja v slovenski vrsti pohvalil tudi organizatorje na Arabskem polotoku: “Tukaj res vse ‘štima’, organizacija je vrhunska, bazeni in nastanitve so odlični, transport deluje po načrtu. Zdaj le še čakamo, da se nam v prihodnjih dneh pridružita Anže Ferše Eržen, ki bo pripotoval neposredno iz ZDA, in Primož Šenica Pavletič, ki je do konca vadil doma in prihaja z zamikom, da bomo res kompletni.”

2024-02-10/14:45
ag/lr
© STA 2024