Na Plavalni zvezi Slovenija verjamemo v projekt “Z žensko štafeto na olimpijske igre v Pariz”

Ljubljana, 12. oktobra – Lov za olimpijskimi normami slovenskih plavalcev in plavalk se je začel 1. marca letos, zaključil pa se bo 23. junija prihodnje leto. Mesec dni kasneje se bodo v Parizu začele olimpijske igre. Za zdaj sta najbližje olimpijskemu nastopu Neža Klančar, ki v disciplini 50 m prosto z rezultatom 24,76 od A norme odstopa 0,25 % ter Janja Šegel, ki je z 1:58,02 od A norme oddaljena 0,65%. A časa za izpolnitev kriterijev je še dovolj, saj se je nova sezona praktično šele dobro začela. Želja Plavalne zveze Slovenije je tudi, da v Parizu nastopi ženska štafeta 4 x 100 m prosto in 4 x 200 m prosto. A tu časa ni več veliko, saj se bodo štafetne olimpijske vozovnice delile že februarja, na svetovnem prvenstvu v Dohi.

Olimpijski kvalifikacijski sistem ponuja možnost uvrstitve na olimpijske igre 16 štafetam.

Prve tri z letošnjega svetovnega prvenstva v 50 m bazenu v Fukuoki so tja že uvrščene. Za še 13 prostih mest pa bo olimpijsko sito februarsko svetovno prvenstvo v Dohi. Možnosti, da bomo v Parizu spremljali tudi slovensko štafeto so precej večje kot v preteklosti, saj reprezentanca že ima tri zelo močne plavalke v obeh štafetah. V slovenski četverici pa bi bilo treba zapolniti še eno mesto. Poleg Janje Šegel, Katje Fain in Neže Klančar so s svojimi rezultati temu najbližje Tjaša Pintar in še nekatere mlajše plavalke. A tudi one bi morale plavati precej hitreje od osebnih rekordov.

Selektor plavalnih reprezentanc Gorazd Podržavnik je glede štafetnega nastopa na olimpijskih igrah optimističen: »Obe štafeti, sta se ob ustrezni pripravi sposobni uvrstiti na olimpijske igre 2024. Imamo tri plavalke, katerim smo dali vse pogoje za ustrezno pripravo na vrhunske rezultate. Izziv je četrta plavalka. Poleg Tjaše Pintar lahko mesto četrte plavalke z odličnim rezultatom, vsaj 56,4 na 100 m prosto in 2:02,00 na 200 m prosto, zasede katera od mlajših plavalk, ki jim je lahko ta cilj tudi spodbuda in dodatna motivacija za delo v tej sezoni.«

Ob predpostavki torej, da na svetovnem prvenstvu v Dohi znana trojica plavalk v štafeti plava blizu osebnim rekordom in četrta plavalka doseže načrtovana izida, bi bila olimpijska vozovnica lahko slovenska.

V projekt ženske štafete na poti do olimpijskih iger verjame tudi predsednik PZS Boro Štrumbelj: «Štafete v plavalnem svetu kažejo moč posamezne države v plavanju. Čeprav ta trenutek naša dekleta v posamični konkurenci še lovijo stik z najožjim svetovnim vrhom, pa lahko s štafeto posežejo tudi med finalistke olimpijskih iger, kar bi pokazalo, da se v slovenskem plavanju kvalitetno dela. Plavalna zveza Slovenije bo projekt ženske štafete na OI podprla z vsemi sredstvi, tako organizacijskimi, strokovnimi kot finančnimi.«  

O tem, kako se bo zgodba štafete odvijala v nadaljevanju, bo več znano že decembra, po tekmi čez lužo ter januarja, po še enem testu kandidatk. Bo pa treba loviti tudi zadnji rok za prijave na svetovno prvenstvo, ki pa za zdaj še ni znan.

Sicer pa je v mednarodnem koledarju tekmovanj pred vrati nadaljevanje tekem za svetovni pokal. Janja Šegel je že nastopila na uvodni tekmi v Berlinu, od petka do nedelje se bo tekme v Atenah udeležila Katja Fain, od 20. do 22. oktobra pa bodo v Budimpešti poleg omenjenih plavalk nastopili še Peter John Stevens, Neža Klančar, Tara Vovk, Sašo Boškan in Primož Šenica Pavletič. Prav vsi bi lahko bili prihodnje leto tudi slovenski olimpijci.

Doma pa bo ta konec tedna živahno v Ribnici (Pokal Ribnice 2023) in v Ljubljani (Ribin jesenski pokal 2023), prihodnjo soboto pa znova v Ljubljani (MM Pokal Delfin 2023).

 

Živjo ????
Lepo te je spoznati.

Prijavite se, če želiš prejemati sveže novice iz plavanja (Startne liste, rezultate, v živo, online)!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.