Plavalci čakajo na 25. finale SP, prvenec v umetnostnem plavanju (ozadje)

pripravil Aleks Gasser

Fukuoka, 14. julija (STA) – V petek se bo v Fukuoki na Japonskem začelo svetovno prvenstvo v plavanju in vodnih športih. Bazenski del slovenske ekipe čaka na svoj 25. finale na prvenstvih, prvič v zgodovini pa bo imela Slovenija na tovrstnem dogodku tudi tekmovalki v umetnostnem plavanju, stalnica je daljinska plavalka Špela Perše.

V slovenski ekipi z najvišjimi cilji – polfinalom – Klančar in Šegl

Tekma, Fukuoka bi morala SP gostiti že leta 2021, a so dogodek zaradi pandemije covida-19 prestavili za tri leta, bo razkrila, kam lahko posežejo predvsem slovenske plavalke. Vrhunsko formo sta napovedali Neža Klančar iz Olimpije, letos je že dosegla nov slovenski rekord na 50 m delfin, ter Ravenčanka Janja Šegel. Ob uresničitvi napovedi imata obe zagotovljen vsaj po en polfinalni nastop.

Korošica bi glede na novice o izjemnih treningih morda lahko naredila še korak naprej in slovenskemu plavanju zagotovila 25. finale na SP v velikem bazenu ter postala deseta med Slovenci, ki bi nastopila v finalu elite na SP vse od leta 1973 torej pred natančno 50 leti. Izjemno veseli bi bili tudi trenerji s selektorjem Gorazdom Podržavnikom na čelu, ki finale čaka vse od leta 2015 in nastopa Damirja Dugonjića v Kazanu.

Prav Dugonjić je pred osmimi leti končal obdobje, ko je imela Slovenija od leta 2003 redno finalista SP. Kolajni, ki sta jih pred 45 oziroma 41 leti osvojila brata Borut in Darjan Petrič, sta še nedosegljivi za novi val reprezentance.

Dobro formo potrjuje tudi plavalka Ljubljane Tara Vovk, ki je v ZDA zmogla preboj v slovensko reprezentanco A in si želi polfinale. Veliko vprašanje pa je forma Mariborčanke Katje Fain in nekdanjega Triglavana Petra Johna Stevensa, ki je nedavno menjal klub in odšel v Trst. Oba poudarjata, da bosta v vrhunski formi prihodnje leto, ko so na sporedu olimpijske igre.

Še najbolj bode v oči dejstvo, da Slovenija v Deželi vzhajajočega sonca ne bo imela ženske štafete. Napovedani sta bili dve, a je iz kombinacije Šegel, Klančar in Fain izpadla Radovljičanka Tjaša Pintar. Ta je v ZDA končala univerzitetni študij in v Tennesseeju vpisala doktorat. Za razliko od dela ekipe se je odločila, da nepopolno pripravljena ne bo odšla v Azijo, temveč se bo v miru spočila in nato vnovič na polno začela trenirati. Slovenski klubi pa v zadnjih petih letih niso “ustvarili” plavalke, ki bi lahko zapolnila štafetno vrzel.

Slovenija prvič v umetnostnem plavanju

Z Niko Seljak in Karin Pesrl bo imela Slovenija na SP prvič umetnostni plavalki. Obe sta se letos na tekmovanja pripravljali z beloruskima strokovnjakinjama Irmo Darašvili in Dašo Kravcevič, ki sta dopolnili znanje Agnieszke Sigienchuk in Anje Zorko.

Kam lahko posežeta, bo pokazala šele tekma, saj so se razmere v tem športu letos dodobra spremenile, namesto subjektivne ocene je namreč zdaj na prvem mestu osnova tehnična ocena elementov kot denimo v športni gimnastiki. Niko Seljak čakata nastopa v posamični konkurenci v tehničnem in prostem programu, skupaj se bosta plavalki v prostem programu predstavili tudi v duetu. Optimizem je velik.

V daljinskem plavanju bo Slovenijo zastopala dvakratna olimpijka Špela Perše, nazadnje z 11. mestom na 10 km na SP v Budimpešti najboljša športnica z južne strani Alp. Tokrat je želja uvrstitev med 16 najboljših. Glavna tekma jo čaka v soboto, prihodnje leto jo februarja v Dohi čaka lov na Pariz 2024.

V skokih v vodo in vaterpolu Slovenija na SP nima predstavnika, a leto pred OI v Franciji bodo nastopi že razkrili vrsto favoritov, vsem nastopajočim pa tudi slabosti, ki jih morajo do poletja 2024 popraviti.

Predolimpijsko leto bo razkrilo glavna imena

Nedvomno bo prvenstvo dalo svoje junake. Vnaprej pa je možno napovedati, da bo v bazenskem plavanju pod drobnogledom sedemkratna olimpijska prvakinja Američanka Katie Ledecky, ki je v Tokiu 2020 slavila na 800 in 1500 m prosto ter avstralska olimpijska prvakinja na 200 in 400 m prosto Ariarne Titmus. V moški konkurenci svet čaka na naslednje dosežke mladega 18-letnega Romuna Davida Popovicija, svetovnega in evropskega prvaka na 100 in 200 m prosto.

Pot do odličij bo za večino nekoliko lažja kot na vrsti tekmovanj pred tem. Rusija in Belorusija kljub odpiranju v nekaterih športih na SP pod okriljem Mednarodne plavanje zveze še vedno ne smeta nastopati, pa čeprav je zveza načelno podprla smernice Mednarodnega olimpijskega komiteja, da bi pod natančno določenimi pogoji športniki obeh držav lahko nastopali na mednarodnih tekmah in prvenstvih.

Ob robu prvenstva bo 25. julija v Fukuoki potekal tudi kongres mednarodne zveze.

2023-07-14/09:00
ag/zza
© STA 2023