Agnieszka Siegienczuk: Nisem si mislila, da bomo tako hitro prišle na SP

Ljubljana, 11. julija (STA) – Slovensko umetnostno plavanje konec tedna v Fukuoki na Japonskem čaka premierni nastop na članskem svetovnem prvenstvu. Med tvorci uspeha je tudi poljska trenerka Agnieszka Siegienczuk, ki pa pravi, da sama ni pričakovala, da bo slovenskim tekmovalkam tako hitro uspel preboj na SP.

Glavni akterki slovenskih uspehov sta tekmovalka ljubljanske Kataline Nika Seljak in Triglavanka Karin Pesrl. Po mladinskem evropskem prvenstvu sta se obe lani prvič prebili na člansko EP, temu je sledila še norma za SP. V ozadju stojita trenerki Anja Zorko in Agnieszka Sigienczuk.

Za slednjo je zanimiva športna pot, saj je bila kot tekmovalka reprezentantka Poljske, iskanje boljšega življenja jo je zaneslo v Slovenijo, kjer se je po naključju vrnila tudi v umetnostno plavanje.

“Tam se sem spoznala z očetom trenerja Igorja Veličkovića, hitro pa smo se dogovorili, da tudi v Kranju damo priložnost tekmovalkam, ki se želijo preizkusiti v tem športu in tako se je vse skupaj začelo,” pravi Poljakinja.

Kombinacija tujega in domačega znanja s sodelovanjem strokovnjakinj iz Belorusije je hitro obrodila sadove. “Vseeno nisem pričakovala, da nam v petih, šestih letih lahko uspe preboj na SP. Število tekmovalk je še vedno majhno, pa tudi pogoji za zdaj niso najboljši, saj nimamo niti pravih podvodnih zvočnikov za trening, kar nadomeščamo s slušalkami. Z novo Ilirijo v Ljubljani naj bi zvočnike končno tudi dobili,” še pravi Agnieszka Sigienczuk, ki si te želi tudi v Kranju, kjer po službi v popoldanskem času dela s skupino deklet.

Sama priznava, da z Anjo Zorko sledita modernim trendom, za evropske igre v Krakovu in bližnje SP na Japonskem pa temeljito pomaga tudi beloruska strokovnjakinja Daša Kravcevič, Nika Seljak pa je v začetku leta tri mesece v Barceloni trenirala tudi z Irmo Darašvili, ki je poskrbela za SP tudi za koreografije. Teden dni je bila v Kataloniji na skupnih treningih tudi Karin Pesrl. “Te izkušnje so neprecenljive in skupaj se učimo.”

Niko Seljak na SP čakata nastopa v posamični konkurenci v tehničnem (14. 7.) in prostem programu (17.), skupaj pa bosta Slovenki 18. julija nastopili v prestižni konkurenci dvojic, ki sodi v program olimpijskih iger.

O dosežkih Slovenk Poljakinja le ugiba, saj so od letošnje sezone naprej v veljavi nova pravila, ki zelo natančno opredeljujejo oceno težavnosti in to tekmovalkam iz doslej manj uspešnih držav ponuja bistveno večje možnosti. “Pred tem so bile v prednosti plavalke iz tradicionalno močnih držav, zdaj pa so elementi natančno preračunani, kot denimo v športni gimnastiki ali skokih v vodo. Vidne so velike spremembe in zdaj je še veliko več odvisno od brezhibne izvedbe. Naše možnosti so večje.”

“Težko kaj rečem. Na evropskih igrah v Krakovu sta naši plavalki naredili dve napaki in zasedli 15. mesto, po starih pravilih bi bili verjetno vsaj tri mesta višje. Nizozemki sta prvič prišli do kolajne, pred tem nista mogli med šesterico, Italijanki sta bili na zmagovalnem odru, po ponovnem preračunu tehnične izvedbe sta nazadovali na deveto mesto. Vsi se na ta pravila še navajamo in res je nehvaležno napovedovati dosežke. Pomembno je le, da bosta nastopili čim bolje.”

A optimizem v slovenskem taboru je velik. Zagnanost tekmovalk je na visoki ravni, svoje sta z znanjem dodali tuji trenerki, ki sta sestavi v duetu pred SP dodali nekaj težavnostnih elementov za višjo izhodiščno oceno. Dvigujejo se tudi dosežki in nazadnje je Nika Seljak na generalki pred dobrim tednom dni zmagala na odprtem prvenstvu Madžarske v Budimpešti, kjer je ugnala tudi tekmico iz Singapurja, ki je že nastopala v finalu SP.

Tudi za naprej so pričakovanja vse večja. V Sloveniji trenutno deluje že šest klubov. Ob Ljubljani in Kranju je umetnostno plavanje moč trenirati tudi v Krškem in Velenju, v zadnjih letih pa tudi v Kopru in Novi Gorici, kjer vadi tudi vrsta deklet z druge strani meje, kar povečuje konkurenco.

“Morda bi morali razmišljati tudi o organizaciji mladinskega EP ali druge podobne tekme. To vedno da velik zagon razvoju športa, kar smo nazadnje lepo videli na Malti in na Finskem in morda bi lahko po tej poti šla tudi Slovenija,” še pravi poljska strokovnjakinja, ki si je v Sloveniji ustvarila družino in bo v novi domovini tekmovalkam na voljo tudi v bodoče.

2023-07-11/10:21
ag/zza
© STA 2023