Search
Search

Katja Fain zmagala na 200 m prosto in postavila izid dneva, ki ga je zaznamovalo tudi slovo Martina Baua od tekmovalne kariere.

Maribor, 4. marca – Drugi dan mednarodnega plavalnega mitinga v mariborskem bazenu Pristan je za najboljši rezultat poskrbela domačinka Katja Fain, 6 zmag je ostalo v slovenskih klubih, Martin Bau pa se je na domačem prizorišču dokončno poslovil od plavalne kariere.

Katja Fain (PK Branik Maribor) je zabeležila izid dneva v disciplini 200 m prosto. Zmagala je s časom 1:59,13. »Nisem najbolj zadovoljna. Želela sem si boljšega rezultata, ampak jutri bo nova priložnost na 400 m,« je po zmagi povedala Fainova, ki je drugouvrščeno Ravenčanko Janjo Šegel ugnala za 43 stotink sekunde. Tretji na lestvici današnjih izidov je pristal zmagovalec na 200 m prosto Triglavan Ben Schwietert, drugo mesto pa je osvojil, tako kot včeraj na 100 m prosto, njegov klubski kolega Sašo Boškan.

Slovenske zmage so priplavali še Špela Perše (PK Radovljica) v preizkušnji 800 m prosto, Nayja Hana Jukić (Pk Velenje) na 50 m hrbtno, Peter John Stevens (PK Triglav Kranj) na 50 m prsno ter Ribničanka Neli Škaper na 100 m delfin.

Dvakrat je na zmagovalni oder stopil Velenjčan Matic Bizjak Jambrović, drugi na 100 m delfin in tretji na 50 m hrbtno, drugi je bil tudi Bor Vran-Benkovič v disciplini 200 m mešano, tretja mesta pa so si priplavali Lena Fortuna (PK Ljubljana) na 800 m prosto, Lina Maltarič (ŠD PA Kurent), Sven Štembal na 100 m delfin in Jaš Berložnik (oba PK Ljubljana) na 200 m mešano.

MM Maribor 2023 – Plavalna Zveza Slovenije (plavalna-zveza.si)

Martin Bau se je od plavalne tekmovalne kariere poslovil v družbi najboljših slovenskih plavalk in plavalcev ter v domači sredini Plavalnega kluba Branik Maribor.

Martin Bau je s svojimi dosežki nase opozarjal že v mlajših kategorijah, prvi mednarodni preboj pa mu je uspel na mladinskem evropskem prvenstvu v Antwerpnu leta 2012, ko se je uvrstil v finale. Preboj v člansko kategorijo mu je uspel že naslednje leto z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo v kratkih bazenih, odtlej pa je bil Bau stalni član reprezentance na največjih tekmah. Najbližje evropski eliti je bil leta 2015, ko je na prvenstvu stare celine osvojil dve deveti mesti.

Svojo izjemno kariero je Martin kronal z nastopoma na dveh olimpijskih igrah – v Riu de Janeiru leta 2016 (Brazilija) in v Tokiu leta 2021. Odplaval je številne državne rekorde, med katerimi so še vedno aktualni štirje – v njegovih paradnih disciplinah 400, 800 in 1500 prosto. V svoji dolgoletni karieri, v kateri je bil vzor številnim mlajšim športnikom, si je priboril naziv najboljšega plavalca leta, postal pa je tudi drugi najboljši športnik v mestu Maribor.

 

Martin je v plavanju in v športu nasploh s svojim trdim delom pustil izjemen pečat, za kar smo mu neizmerno hvaležni. Posebej nas veseli, da svoje neprecenljivo znanje in izkušnje predaja novim rodovom in ne dvomimo, da ne bo njegova druga kariera vsaj tako uspešna kot je bila plavalna.

Srečno in hvala!