Search
Search

Bor Vran-Benkovič z najboljšim dosežkom dneva izboljšal rekord Petra Mankoča, Janja Šegel danes trikrat na vrhu.

Kranj, 18. decembra – Tudi zadnji dan Zimskega odprtega združenega prvenstva Slovenije je znova navduševal mladi plavalec Maribora Bor Vran-Benkovič. V svoji paradni disciplini 200 m mešano je s časom 2:00,21 postavil dosežek dneva in kar za sekundo in 56 stotink sekunde izboljšal 26 let star mladinski državni rekord, ki ga je odplaval plavalec svetovnega kova Peter Mankoč leta 1996 v nemškem Rostocku. Ker je Bor še kadet je z današnjim rezultatom visoko postavil tudi letvico kadetskega državnega rekorda. Kot zanimivost, Borov trener je nekdanji reprezentančni Mankočev kolega Blaž Medvešek, ki je največje uspehe dosegal v hrbti tehniki, leta 2000 je bil v Sydneju olimpijski finalist,leta 2003 pa je na evropskem prvenstvu (25m) v Dublinu osvojil naslov evropskega prvaka, obakrat v disciplini 200 m hrbtno.

»Na letošnje državno prvenstvo gledam v dobri luči. Bilo je polno osebnih in državnih rekordov. Najbolj pa sem zadovoljen z izidom na 200 m prosto. S tem, da sem danes izboljšal rekord Petra Mankoča pa je le še »pika na i«. Zdaj za počitek ne bom imel veliko časa, saj me v kratkem čakajo višinske priprave v Font Romeu. Tako je prvi cilj sezone izpolnjen, poleti pa bo ves fokus usmerjen na EYOF v domačem Mariboru, kjer si želim še boljših rezultatov,« je povedal 15 letni Bor Vran-Benkovič.

Ravenčanka Janja Šegel si je v kranjskem bazenu danes priplavala dve zanesljivi solo zmagi, v disciplini 100 m prosto s časom 55,30,  kar je najboljši dosežek dneva med plavalkami ter na 100 m hrbtno, skupaj s kolegicami pa se je veselila tudi prvega mesta v štafeti 4 x 200 m prosto.

»Še vedno nisem čisto zdrava, zato sem z nastopi in odplavanimi rezultati res zelo zadovoljna,« je povedala Šeglova, ki je letošnje svetovno prvenstvo v kratkih bazenih izpustila zaradi poškodbe.

Na 100 m prosto je bil v napetem obračunu Triglavan Sašo Boškan z 49,39 za 11 stotink sekunde hitrejši od Ribničana Filipa Čirovića, tretji pa je bil kadet Ribe Svit Popović s 50,76. Omeniti velja vsaj še zmago Tine Čelik (Pk Triglav) na 50 m prsno, ki si jo je priplavala z rezultatom 31,46. Za nov državni rekord pa je poskrbel še plavalec Olimpije Filip Podobnik v kategoriji dečkov, ki je 200 m delfin odplaval v času 2:06,87.

Absolutni zmagovalci:

800 m prosto: Zara Podržavnik (PK Fužinar Ravne

50 m prsno: Erik Hrovat (ŠD Delfin) in Tina Čelik (TK Triglav Kranj)

200 m delfin: Jaš Berložnik (PK Ljubljana) in Tia Primc (PK Ilirija)

100 m prosto: Sašo Boškan (TK Triglav) in Janja Šegel (PK Fužinar Ravne)

200 m mešano: Bor Vran Benkovič (PK Branik Maribor) in Sara Mihalič (PK Olimpija)

100 m hrbtno: Črt Perme Modrijančič ( PK Radovljica) in Janja Šegel (PK Fužinar Ravne)

1500 m prosto: Nik Peterlin (PK Kamnik)

4×200 m prosto: plavalci Triglava in plavalke Fužinarja.

Rezultati:

https://www.swimify.com/competitions/zimsko-odprto-zdruseno-prvenstvo-slovenije-2022-2022-12-16/events/summary/2/89