Search
Search

Katja Fain v finalu svetovnega prvenstva (25m), Neža Klančar z državnim rekordom v “swim offu” druga rezerva za polfinale.

Melbourne, 13. decembraUvodni slovenski nastop na svetovnem prvenstvu (25m) se je končal s 7. mestom Katje Fain v kvalifikacijah discipline 400 m prosto, z odlično predstavo in z uvrstitvijo med osmerico najhitrejših, ki se bodo potegovale za odličje svetovnega prvenstva. Finalni nastop bo ob 9.35 po slovenskem času. Kot druga Slovenka na prizorišču je nastopila Neža Klančar v disciplini 50 m delfin in se kot prva Slovenka spustila pod mejo 26 sekund, v enem dopoldnevu kar dvakrat, kar je bilo dovolj za mesto druge rezerve v čakalnici za polfinale.

Katja Fain je s časom 4:02,13 na 400 m prsoto le 34 stotink sekunde zaostala za svojim državnim rekordom, ki ga je odplavala 24. januarja 2019 v Ljubljani. Zabeležila je svoj drugi izid v karieri in svoj najhitrejši dopoldanski izid.

Tudi Neža Klančar je svoj uvodni nastop opravila z odliko. Na 50 m delfin je kot prva Slovenka prebila mejo 26 sekund, nov državni rekord 25,85 pa jo je, s še dvema plavalkama vodil, v »swim off« za uvrstitev v polfinale, kjer je ponovila kalifikacijski dosežek, izenačila svoj državni rekord in kot druga rezerva za polfinalni nastop pristala na 18. mestu. 7 let star rekord Nastje Govejšek je izboljšala za 26 stotink sekunde, svoj osebni rekord pa kar za 63 stotink sekunde.

🔵🟢🔵🟢🔵izjave iz slovenskega tabora:

🟢 Katja Fain: “Prvi cilj je izpolnjen – finale. Zelo sem se približala osebnemu rekordu že v dopoldanskem plavanju in rezultat me je popeljal v finale. Sedaj sledi regeneracija in popoldan še en nastop, kjer se bom borila za čim višjo uvrstitev in osebni rekord.”

🟢 Neža Klančar: ” Z nastopom sem kar zadovoljna. Odplavala sem osebni rekord, kar je tudi državni rekord, Prvič pod 26 sekundami. Očitno mi še malo manjka, da v “swim offu” nisem mogla malo dodati, saj sem odplavala enak rezultat, ampak sem s tem zelo zadovoljna.”

🔵Metka Sparavec Malenko, trenerka Katje: “Katja je naredila to, kar je morala za zjutraj. Načrtovali sva, da se čim bolj približa svojemu najboljšemu rezultatu in se s tem uvrsti v finale. Vidim še nekaj rezerv, ki jih bo zvečer probala popraviti.”

🔵 Tomaž Torkar, trener Neže: “Super, oba sva zadovoljna. Državni rekord, prvič pod 26, tri pa si delijo 17. čas, tako da ima še swimmoff. Odlična reakcija, manjša napakica pri skoku, odlično plavanje, malenkost se nista izšla obrat in prihod v cilj. Tu vidim še možnost za kakšno desetinko. Plava še enkrat in bomo videli kako ji bo uspelo. Tudi Neža je srečna,  končno je odplavala državni rekord, takole dober začetek pomeni samo dobro za prihajajoče štarte.“

Tomaž Torkar, po »swim offu”:  “Dobro. Sva zadovoljna. Gremo korak za korakom.”