Katja Fain prvič na evropskem prvenstvu na 5 km petnajsta

Rim, 20. avgust – Katja Fain je v svojem prvem nastopu na evropskem prvenstvu v daljinskem plavanju v disciplini 5 km osvojila 13. mesto.

 Katja Fain je v razburkanem morju za razdaljo potrebovala 59 min 39 sekund in 9 desetink. Še osmič na evropskem prvenstvu v daljinskem plavanju (5 in 25 km) je zmagala Nizozemka Sharon Van Rouwendaal s časom 56:58,7. V moški konkurenci pa je bil nepremagljiv Italijan Gregorio Paltrinieri, evropski rekorder na 1500 m prosto, ki pa je v Rimu v najdaljši bazenski preizkušnji osvojil srebrno medaljo.

🟢 Katja Fain: »Bila je težka dirka. Do danes niti nisem imela možnosti plavati v morju, zaradi vremenskih razmer, kar je zame res nekaj čisto novega. Manjka mi veliko izkušenj, že takoj po štartu se nisem znala prebiti naprej in sem potrebovala precej časa, da sem ujela pravi ritem. Celo dirko sem se precej borila z valovi, česar sploh nisem vajena in to zahteva drugačen ritem plavanja, kot v bazenu ali v mirnih vodah. Glede na to, da sem sploh prvič nastopila na takšni tekmi, sem se veliko naučila in pridobila veliko novih izkušenj. Vesela sem, da sem se po bazenskem delu tekme, kjer sem imela vsega skupaj 5 startov in sem se pripravljala za ta del, preizkusila tudi tukaj, v zame popolnoma novi disciplini.«

🟢 Metka Sparavec Malenko, trenerka: “Katja se je danes borila z valovi in ne s konkurenco. Nisva vedeli v kaj se podajava, saj je danes prvič skočila v morje in sploh poskusila plavati. Razmere so bile precej drugačne v morju kot na njenem prvem štartu OWS v Beogradu na reki, tako da ja, za takšne razmere so potrebne izkušnje in prilagajanje tehnike. Po plavalnem delu je v teh dneh imela tudi težave s kašljem in bolečim grlom, kar ji je še dodatno otežilo nastop.”

Jutri bo na 10 km nastopila še druga slovenska predstavnica na tem evropskem prvenstvu v daljinskem plavanju, Špela Perše.

Slovensko plavanje ima v zgodovini evropskih prvenstev v daljinskem plavanju dva evropska prvaka in tri medalje. Vse so bile osvojene na prvem evropskem prvenstvu v daljinskem plavanju leta 1989 v Starem gradu na Hvaru. Nace Majcen je osvojil zlato medaljo na 25 km, Igor Majcen zlato medaljo na 5 km in Tanja Godina bronasto medaljo na 5 km.