Search
Search

Sašo Boškan z državnim rekordom na 200 m prosto do svojega prvega polfinala evropskega prvenstva

Rim, 14. avgust – Četrti dan evropskega prvenstva v vodnih športih smo v bazenu Foro Italico spremljali tri slovenske plavalce. Na 200 m prosto se je Sašo Boškan s fantastičnim državnim rekordom kot 11. uvrstil v svoj prvi polfinale evropskega prvenstva, Primož Šenica Pavletič je bil 33., Anže Ferš Eržen pa z osebnim rekordom na 50 m hrbtno 39.

Sašo Boškan je v tretji kvalifikacijski skupini v disciplini 200 m prosto zmagal s časom 1:48,08 in za 84 stotink sekunde popravil 19 let star državni rekord Petra Mankoča. Svoj osebni rekord pa je v dobrem mesecu, po osvojenem šestem mestu na sredozemskih igrah v Oranu, spustil še za sekundo in 7 stotink.

Na 200 m prosto je že v prvi kvalifikacijski skupini plaval tudi Primož Šenica Pavletič in bil s svojim najboljšim letošnjim izidom 1:51,06 zmagovalec te skupine, ob koncu pa je zasedel 33. mesto. Za polfinale je bilo treba plavati 1:48,56.

Tretji slovenski nastop dopoldne in svojega v tretji disciplini na tem evropskem prvenstvu je odplaval Anže Ferš Eržen. Na 50 m hrbtno je z osebnim rekordom 26,40 osvojil 39. mesto, svoj najboljši dosežek pa je izboljšal za 4 stotinke sekunde. Za uvrstitev med 16-terico najboljših je bilo treba plavati 25,48.

 Sašo Boškan: “Z rezultatom sem zelo zadovoljen. Nov državni rekord   je in tudi uvrstitev v polfinale. To je bil glavni cilj. Popoldne si želim prebiti mejo 1:48. Če bo ta izid zadostoval za finale bo to zame zelo nepričakovano. Seveda pa si najprej želim izboljšati čas iz kvalifikacij.”

 Primož Šenica Pavletič: “Pričakoval sem boljši izid, ampak tudi s tem moram biti zadovoljen. Zelo vesel pa sem za Sašota, ki je res super odplaval.”

 Anže Ferš Eržen: “Za mano je tretji nastop. Glede na to, da ne plavam veliko 50 m disciplin, nisem imel kakšnih ekstra pričakovanj. Odplaval sem osebni rekord, s tem moram biti zadovoljen. Mislim pa, da je bila odločitev, da plavam to disciplino, dobra, da mi bo lažje nastopiti še na 200 m mešano.”

Popoldanski program med drugim prinaša ženski finale na 200 m prosto, ki bo ob 19.08 z Janjo Šegel in Katjo Fain, že ob 18.11 pa bo na vrsti polfinale na 200 m prosto z našim Sašom Boškanom.