Search
Search

Reprezentanti potrdili dobro formo pred EP

Banjaluka, 23. julija (STA) – Večji del slovenske plavalne reprezentance je konec tedna nastopil na mednarodnem plavalnem mitingu v Banjaluki. Predvsem močnejši reprezentanti so na mitingu tudi v prvem nastopu po sredozemskih igrah v alžirskem Oranu potrdili, da bodo imeli v začetku avgusta na evropskem prvenstvu v Rimu visoke cilje.

Prvi dan je z dosežkom 54,51 je na 100 m prosto izstopala Ravenčanka Janja Šegel, ki je nedavno dosežen slovenski rekord zgrešila za vsega dve desetinki sekunde, že pred tem je bila z osebnim rekordom najboljša tudi na 400 m prosto.

“Teh 400 m prosto zdaj pogosto plavam na mitingih, saj je to dober trening, nekih resnih ambicij pa v tej disciplini nimam. S 100-metrsko razdaljo pa sem zelo zadovoljna in prepričana sem, da bi dosegla tudi nov osebni rekord, če bi se pripravila samo za to disciplino,” je po tekmi za STA povedala Šeglova.

Ta pravi, da formo zdaj tempira prav za EP. “Če bo v Rimu dan pravi, bo padel tudi rekord. Zdaj sem še v polnem treningu in vem, da bom zelo hitra, ko bom primerno spočita,” je še dejala najuspešnejša slovenska udeleženka nedavnih sredozemskih iger, ki bo v nedeljo posebej pozorna na dosežek na 200 m prosto, ki je njena glavna disciplina, za zmago pa se bo borila tudi na 50 m hrbtno in prosto.

Neža Klančar iz ljubljanske Olimpije se je osebnemu rekordu s 26,50 močno približala na 50 m delfin, na 100 m hrbtno pa ga je celo dosegla, a gre za disciplino, ki je ne plava pogosto, zato ob splošnem napredku ta izid ne preseneča. Vse kaže, da je 22-letna Ljubljančanka dokončno sanirala poškodbo, zaradi katere je lani predčasno zaključila sezono in se odpravila na operativni poseg.

Radovljičanka Tjaša Pintar, ob Klančarjevi in Šeglovi pomembna članica slovenskih štafet, ki se v Rimu spogledujejo z res visokimi cilji, je bila s solidnimi izidi druga na 50 m delfin in prsno ter na 100 m prosto.

V moški konkurenci je bila z reprezentančnega stališča najlepša tekma na 400 m prosto, kjer se je na koncu po pričakovanjih veselil Sašo Boškan iz Triglava pred Jako Pušnikom iz Olimpije in Primožem Pavletičem Šenico iz Ljubljane. Drugi plavalec kranjskega kluba Peter John Stevens je bil z 28,19 najboljši na 50 m prsno.

Zmagi na 50 m prsno in 200 m mešano je dosegla tudi Tina Čelik iz Triglava, Ravenčan Jaš Berložnik je bil najboljši na 200 m mešano in delfin. Nizozemec Ben Schwietert, ki trenira pri Triglavu, pa je bil najboljši na 50 m delfin in 100 m prosto.

V nedeljo Šeglovi še dve zmagi, Klančarjevi prestižna zmaga na 50 m prosto

Banjaluka, 24. julija – Na mednarodnem plavalnem mitingu v Banjaluki je večina slovenskih plavalk, ki jih čez 14 dni čaka nastop na evropskem prvenstvu v Rimu, tudi v nedeljo potrdila dobro pripravljenost. Še dve zmagi je dosegla Ravenčanka Janja Šegel, Neža Klančar je dobila “slovenski sprinterski” boj na 50 m prosto.

V središču pozornosti v slovenskem taboru je trenutno Janja Šegel, ki je z 1:58,53 prepričala še na 200 m prosto, kjer je prepričljivo ugnala radovljiško reprezentančno kolegico Tjašo Pintar. Ob koncu dneva je bila koroška olimpijka najboljša še na 50 m hrbtno.

Neža Klančar iz Olimpije pa je po pričakovanjih dobila slovenski reprezentančni obračun na 50 m prosto in potrdila primat v državi na razdalji ene dolžine bazena. S 25,23 je bila tri desetinke sekunde hitrejša od Šeglove, še sekundo je zaostala Pintarjeva. Klančarjeva se je veselila tudi zmage na 100 m hrbtno.

V ostalih disciplinah velja omeniti dvoboj Nizozemca Bena Schwieterta, ki trenira pri Triglavu, in Jake Pušnika iz Olimpije na 200 m prosto. Z 1:50,10 je bil hitrejši Schwietert, Pušnik pa je z izjemnim zaključkom zaostal vsega 44 stotink sekunde in dosegel nov osebni rekord.

Moška “reprezentančna tekma” se je odvila na 200 m hrbtno, kjer je Primož Šenica Pavletič po pričakovanjih ugnal Pušnika in Ravenčana Jaša Berložnika. Peter John Stevnes, specialist za prsno plavanje, je bil drugi na 50 m hrbtno.

V zelo lepi luči se je predstavila tudi Tina Čelik iz Triglava in ob zmago na 100 m prsno z 1:09,87 dosegla zanjo dober dosežek. Izpostaviti velja še dve mladi plavalki. Zoja Šiler Klemenčič iz Triglava je zmagala na 400 m mešano, Lana Kokot iz Fužinarja pa na 800 m prosto.