Slovenski nastopi na svetovnem prvenstvu v bazenu Duna Arene so končani

Budimpešta, 24. junija – Zadnji dan plavalnih obračunov na  svetovnem prvenstvu v vodnih športih v Budimpešti je v bazen Duna Arene še drugič skočila 22-letna Neža Klančar. V disciplini 50 m prosto je plavala najhitreje letos 25,47 in osvojila 19. mesto. Za svojim državnim rekordom je zaostala 51 stotink sekunde, za polfinalom pa zgolj 13 stotink. V Budimpešti je torej še drugič poskrbela za svoj najhitrejši letošnji izid, kar je po poškodbi lepa popotnica za nadaljevanje njene kariere.

Sploh prvič na tovrstnem prvenstvu pa je nastopila prav tako 22-letna Tara Vovk. V svojem prvem in tokrat edinem nastopu med svetovno elito v Budimpešti je v disciplini 50 m prsno z izidom 31,61 osvojila 23. mesto. Njen državni rekord danes ne bi zadostoval za uvrstitev v polfinale, ki jo je zgrešila za 59 stotink sekunde. Nedavna bolezen je žal pustila sledi, a Tara je z nastopom kljub temu zadovoljila pričakovanja.

Izjave iz slovenskega tabora

Neža Klančar: “Definitivno nisem zadovoljna s svojim nastopom. Očitno je ta trenutek to moj maksimum, upam pa, da se bo v naslednjih tekmah dosežek izboljšal in da se bo forma še malo dvignila. Po težkem letu sem vseeno pričakovala, da bom plavala malo hitreje in v polfinalu, ampak tokrat očitno ne.”

Tomaž Torkar, trener Neže Klančar:

” Po težkem letu in vse skupaj polletnem treningu se Neža vrača na velika tekmovanja. Zadnje čase smo se zelo lovili z občutki v vodi. Več časa smo zaradi SP namenili hitrosti, ki pa ni obrodila želenih sadov. Trenutno smo tukaj, kjer smo in to moramo sprejeti ter delati od te točke dalje. Še prej pa se je treba zbrati za tekmovanja, ki so še letos pred njo. Po končani sezoni bomo pripravili program za prihodnje sezone z vrhom na Olimpijskih igrah v Parizu.”

Tara Vovk: ” Glede na to, da je bil to moj prvi nastop na svetovnem prvenstvu sem zadovoljna, čeprav bi si rezultatsko želela več. Ampak pred sabo imam še veliko tekem. Do sredozemskih iger bom poskusila odpraviti nekaj napak in upam, da bom tam blizu medalji, do avgustovskega evropskega prvenstva pa imam še čas, da natreniram zadnjih 10 metrov, ko sem imela preveč zavesljajev v prazno, in upam na A finale.”

Domen Majhen, trener Tare Vovk:

” Krstni nastop Tare ocenjujem kot zelo soliden. Na koncu je žal malo zmanjkalo zaradi bolezni, ki jo je prebolela v mesecu maju. Mislim pa, da je pokazala, da so to dobri obeti za nastop na sredozemskih igrah in evropskem prvenstvu avgusta v Rimu, kjer se bo definitivno lahko borila za vstop v A finale.”

 
(STA) V Budimpešti slovenskim plavalkam še 19. in 23. mesto

Budimpešta, 24. junija  – Na svetovnem prvenstvu v plavanju v Budimpešti so slovenski plavalci danes sklenili nastope. Za konec je Neža Klančar v kvalifikacijah na 50 m prosto zasedla 19. mesto, Tara Vovk pa na 50 m prsno 23.

Najprej je v vodo skočila Klančarjeva. Plavalka ljubljanske Olimpije je s 25,47 dosegla najboljši izid v sezoni in za vsega 13 stotink zgrešila polfinale. Ob dejstvu, da ima pol sekunde boljši osebni in slovenski rekord, je bil ta teoretično dosegljiv, a je 22-letna reprezentantka velik del pripravljalne sezone izgubila zaradi operacije rame in še ni v 100-odstotni formi. To napoveduje za evropsko prvenstvo, ki bo na sporedu konec julija in v začetku avgusta v Rimu.

S 24,40 je bila najhitrejša 28-letna Švedinja Sarah Sjoestroem, a favoritinje v kvalifikacijah še niso pokazale vsega.

Tara Vovk je marca leto v ZDA presenetila z novim slovenskim rekordom na 50 m prsno 31,12. V Duna Areni pa je z 31,61 danes nastopila zelo solidno, vendar ne dovolj hitro za preboj v popoldanski del. Dosežek je zadostoval za 23. mesto, realno pa je bil zanjo polfinale, za katerega je bilo treba plavati 31,02, kar precej oddaljen.

Najhitrejša je bila 19-letna Južnoafričanka Lara van Nikerk z novim afriškim rekordom 29,77, s katerim je napovedala dvoboj najstnic za zmago. Le tri stotinke sekunde je bila od nje počasnejša 17-letna Italijanka Benedetta Pilato, ki se je kot edina še spustila pod mejo 30 sekund.

2022-06-24/10:06
ag/zza
© STA 2022