Fina uvedla odprto kategorijo za transspolne osebe v plavanju

Budimpešta, 19. junija – Predsednik mednarodne plavalne zveze (Fina) Husein Al-Musalam je na kongresu FINE potrdil, da bodo lahko transspolni športniki tekmovali v “odprti kategoriji”.

Kot predstavnica PZS se je Izrednega kongresa FINA v Budimpešti udeležila Pia Barbara Hrovat. Na kongresu so glasovali o podpori novi politiki FINA o vključevanju transspolnih športnikov in športnikov z drugimi spolnimi identitetami v plavalni šport. »Z veseljem sporočam, da je Plavalna zveza Sloveije takšno politiko vključevanja vseh podprla, pri čemer so stališče Mednarodne plavalne zveze predstavili strokovnjaki medicinske in pravne stroke, ki so v več mesečnih intenzivnih raziskavah in proučevanju stališča s stališča varovanja človekovih pravic in svoboščin mnenja, da je vključevanje le-teh nujno in da je v plavalnem športu hkrati potrebno ohraniti “fairness”,« je sporočila Hrovatova.

Zato je vključevanje transspolnih oseb v kategorije moškega plavanja neomejeno, v kategorije ženskega plavanja pa v primeru, da je do spremembe v ženski spol prišlo pred 12. letom starosti osebe, ki je spol spremenila, pri čemer je FINA izrecno poudarila, da je vloga testosterona v telesu ključna za razvoj hitrosti in vzdržljivosti moških v plavalnem športu. Po spremembi  spola v post pubertetnem obdobju se ta nivo testosterona ohrani, zato bi vključevanje žensk po spremembi spola iz moškega v žensko pomenila neenake možnosti žensk v ženskih plavalnih kategorijah, kar je z gledišča ohranjanja »fairness« v športu nesprejemljivo. Takšno stališče sta podprli tudi ga. Summer Sanders in ga. Cate Cambell ter velik delež športnikov nacionalnih plavalnih zvez, ki so se na vprašalnik odzvali. 

FINA je tudi izrecno poudarila, da nikogar ne prisiljuje v spremembo spola pred 12. letom starosti, kar je tudi v medicini izjemno redek pojav. FINA si bo prizadevala tudi za vključevanje samostojnih  kategorij plavalcev – transspolnih športnikov in športnikov z drugimi spolnimi identitetami na vseh tekmah najvišjega ranga. Takšna politika in usmeritev FINE je prva na svetu, novo politiko FINE pa je podprla absolutna večina Nacionalnih plavalnih zvez, ki se združujejo v FINA. 

“Ne želim, da bi kateremukoli športniku prepovedali tekmovanje na najvišjih ravneh,” je poudaril Al-Musalam in dodal: “Določil bom ekipo, ki bo vzpostavila odprto kategorijo na plavalnih tekmovanjih. Smo prva zveza, ki bo to omogočila.”

Direktor Fine Brent Nowicki pa je dejal, da organizacija vseeno želi imeti ločena moška in ženska tekmovanja: “Zavedam se, da nekaterim ni omogočeno tekmovanje v kategoriji, ki je najbližje njihovi spolni identiteti.” Potrdil je, da bodo po pravilih moška tekmovanja odprta za vse.

Tiste osebe, ki so opravile tranzicijo iz moškega v ženski spol, pa bodo lahko tekmovale v ženskem tekmovanju le, če dokažejo, da niso šle čez puberteto kot moški, je Nowicki še natančneje pojasnil projekt.

Živjo ????
Lepo te je spoznati.

Prijavite se, če želiš prejemati sveže novice iz plavanja (Startne liste, rezultate, v živo, online)!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.