Search
Search

Martinenghi na prestolu na 100 m prsno zamenjal Peatyja

Budimpešta, 19. junija (STA) – Mladi Italijan Nicolo Martinenghi je na svetovnem prvenstvu v plavanju v Budimpešti osvojil zlato kolajno na 100 m prsno. S tem je odlično izkoristil priložnost, potem ko je moral pot na Madžarsko zaradi poškodbe odpovedati prvi plavalec prsnega sloga zadnjih let, Britanec Adam Peaty.

“Vem, da ni enako brez Adama, a vesel sem, da sem zasedel prestol, ki ga je zapustil. Vesel sem, da sem prav jaz tisti, ki ga je nasledil,” je po zmagi dejal 22-letni Italijan, lani na olimpijskih igrah v Tokiu bronast v tej disciplini.

“Na taki tekmi je vse v glavi. Najtežje je premagati sebe. V finalu tekmuješ sam s sabo in z uro in ne z drugimi plavalci,” je dodal.

Očitno sta s Peatyjem tudi zelo dobra prijatelja. “Preden sem prišel na SP, sem govoril z njim in rekel mi je, da se bo hitro vrnil, saj prestol potrebuje svojega kralja,” je pred naslednjimi dvoboji dejal Martinenghi, ki je z 58,26 prepričljivo ugnal olimpijskega podprvaka Nizozemca Arna Kammingo in Američana Nicka Finka, ki so ju na drugem in tretjem mestu ločile vsega tri stotinke sekunde.

Kaj pomeni Peaty na 100 m prsno, potrjuje dejstvo, da je v karieri dosegel kar 17 najhitrejših izidov na svetu, osvojil zadnja dva olimpijska naslova in zadnje tri naslove na SP.

Prepričljiva je bila tudi Američanka Torri Huske, ki se je zmage na 100 m delfin veselila z osebnim rekordom 55,64 in za pol sekunde ugnala up francoskega plavanja Marie Wattel, zmagovalni oder je dopolnila Kitajka Zhang Yufei.

V moški konkurenci je na pol krajši razdalji zmagal Američan Caeleb Dressel in osvojil že svojo 15. zlato kolajno na SP in drugo v Budimpešti po slavju Američanov v štafeti 4×100 m prosto.

Presenečenje je sledilo na drugem mestu, saj se je do srebra dokopal 42-letni Brazilec Nicolas Santos in ob tem dosegel tudi osebni rekord. Bronast je bil Američan Michael Andrew, prijatelj Slovenca Petra Johna Stevensa, ki je generalko pred potjo na SP opravil na mitingu v Kranju in se ob prijetnem druženju in podpisovanju avtogramov prikupil številnim slovenskim plavalcem.

Ob koncu dneva je Američanka Alex Walsh na 200 m mešano prehitela Avstralko Kaylee McKeown in rojakinjo Leah Hayes v boju za naziv najboljše Zemljanke na 200 m mešano. Hayesova je ob tem popravila tudi mladinski svetovni rekord, ki zdaj znaša 2:08,11 minute. Na sedmem mestu je tekmo končala legendarna Madžarka Katinka Hosszu. Svetovna rekorderka je v karieri osvojila 96 kolajn na največjih tekmovanjih, želi pa si jo končati s stotico, obenem pa se 33-letnica že ozira za novimi izzivi v življenju.

Drugi dan je izstopal še eden od znancev iz kranjskega bazena. Sedemnajstletni Romun David Popovici, ki je v Kranju nastopil na mnogoboju mladih reprezentanc, je v polfinalu na 200 m prosto dosegel mladinski svetovni rekord 1:44,40 in napovedal boj za odličje v ponedeljek.

* Izidi:– ženske:– 100 m delfin: 1. Torri Huske (ZDA) 55,64, 2. Marie Wattel (Fra) 56,14, 3. Yufei Zhang (Kit) 56,41;– 200 m mešano: 1. Alex Walsh (ZDA) 2:07,13, 2. Kathlyn McKeown (Avs) 2:08,57, 3.Leah Hayes (ZDA) 2:08,91;

– moški:– 100 m prsno: 1. Nicolo Martinenghi (Ita) 58,26, Arno Kamminga (Niz) 58,62, 3. Nic Fink (ZDA) 58,65;– 50 m delfin: 1. Caeleb Dressel (ZDA) 22,57, 2. Nicolas Santos (Bra) 22,78, 3. Michael Andrew (ZDA) 22,79.