Na mitingu v Kranju tudi ameriški superzvezdnik Michael Andrew

Kranj, 31. maja (STA) – Kranj bo konec tedna gostil enega močnejših plavalnih mitingov v Sloveniji, prvo ime dvodnevnega tekmovanja pa bo ameriški zvezdnik Michael Andrew, ob Caelebu Dresslu trenutno bržkone eden najboljših ameriških plavalcev.

Andrew kljub zgolj 23 letom že dolgo tvori vrh svetovnega plavanja. Prvič je zablestel na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih 2016 v kanadskem Windsorju, kjer je pri 17 letih postal svetovni prvak na 100 m mešano.

Na olimpijskih igrah lani v Tokiu pa se je z ameriško mešano štafeto veselil zlate kolajne in svetovnega rekorda, ob tem pa je bil četrti na 100 m prsno in 50 m prosto ter peti na 200 m mešano, kar kaže na vsestranskost tega ameriškega plavalnega asa.

S svojimi dosežki je postal prvi ameriški plavalec, ki je državo v 125-letni zgodovini na olimpijskih igrah zastopal v prsnem slogu in tudi drugih. Na SP 2019 v Južni Koreji pa je postal prvi plavalec, ki je nastopil v finalu posamične konkurence v vseh slogih plavanja – hrbtnem, prsnem, delfinu in prostem.

V mladinski konkurenci je še vedno svetovni rekorder na 50 m prosto, bil pa je tudi svetovni rekorder na 50 m hrbtno in delfin ter 100 m prsno in 200 m mešano.

V Kranju prireditelji pričakujejo tudi reprezentanco Avstrije, Latvije in večji del izbrane vrste Češke, pa tudi številne druge kakovostne plavalce iz okoliških držav.

Odprto ostaja vprašanje, kakšna bo slovenska udeležba. Zanesljivo bodo na tekmi nastopili domači asi iz Triglava Peter John Stevens, Sašo Boškan, Ben Schwietert in tudi nekdanja reprezentantka Tina Čelik. Med reprezentanti pa sta nastop doslej potrdila tudi že Primož Šenica Pavletič in Neža Klančar.

2022-05-31/09:02
ag/zza
© STA 2022

Živjo ????
Lepo te je spoznati.

Prijavite se, če želiš prejemati sveže novice iz plavanja (Startne liste, rezultate, v živo, online)!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.