Search
Search

ZGODOVINSKI OBISK PREDSEDNIKA SVETOVNE PLAVALNE ZVEZE

Danes bosta v Sloveniji predsednika svetovne in evropske plavalne zveze. Obisk visoke delegacije FINE, njenega predsednika Husain Al Mussalama, predsednika LEN Antonia Jose Silve, podpredsednika LEN Josipa Varvodiča in še treh članov FINE, med katerimi bo tudi Anthony Ervin, dobitnik štirih medalj na olimpijskih igrah in dveh na svetovnih prvenstvih, je priznanje slovenski plavalni zvezi, ki je pred kratkim praznovala 100 letnico delovanja. Namen obiska je spoznavne narave in hkrati seznanitev ter razprava o poti prenove, ki sta jo začela tako FINA kot LEN.    

Svetovna plavalna zveza (FINA) napoveduje reforme, ki bodo “znatno posodobile mednarodno plavalno zvezo”. Med najnovejšimi koraki je enota za integriteto v vodnih športih, ki naj bi bila neodvisna od FINA, namenjena zaščiti  »vodne skupnosti« pred etičnimi in diskriminatornimi kršitvami, dogovarjanju tekmovanj in drugimi oblikami nadlegovanja. V njen statut je bil sprejet etični kodeks FINA. Na izrednem kongresu  FINA, ki je potekal v času 15. svetovnega prvenstva FINA v plavanju (25 m) v Abu Dabiju, so bile potrjene mnoge ključne reforme, ki bodo znatno posodobile zvezo in ji pomagale bolje služiti vodnim športnikom. Izredni kongres FINA je izglasoval odobritev priporočil, ki jih je odbor za reforme FINA predlagal, vključno z ustanovitvijo neodvisne enote za integriteto vodnih športov. Uvedba enote za integriteto v vodnih dejavnostih je v središču vseh reform.

Kongres je potrdil tudi spremembe statuta FINE, pravilnika FINA o zaščiti pred nadlegovanjem in zlorabami ter etičnega kodeksa FINA. Sprejete spremembe Pravil FINA o zaščiti pred nadlegovanjem in zlorabami so začele veljati takoj, spremembe Etičnega kodeksa FINA pa bodo začele veljati 1. junija 2022, po kongresu FINA v Budimpešti. Odbor za reforme ki ga je sicer predsednik FINA-e, kapitan Husain Al-Musallam napovedal na dan volitev, 5. junija 2021, je bil ustanovljen, da bi identificiral morebitne spremembe FINA in zagotovil strateška priporočila na številnih področjih, vključno z upravljanjem, komunikacijo, trženjem, enakostjo spolov, tekmovalnimi dogodki, zaščito športnikov, v športni medicini in razvoju športa.

Na pot podobnih reform je stopila tudi Evropska plavalna zveza, ki je na izrednem kongresu letos januarja izvolila novega predsednika Portugalca Antonia Jose Silva. Tudi Evropska plavalna zveza LEN je skupaj s svojimi nacionalnimi zvezami stopila na pot reform, v smeri  večje transparentnosti delovanja in sodelovanja.

Poleg že delujočih odborov je bila v okviru evropske zveze ustanovljena tudi nova komisija, s ciljem razvoja metod učenja plavanja in preprečevanja prezgodnjega prenehanja plavanja, ki ji bo predsedoval predsednik PZS dr. Boro Štrumbelj. Plavalna zveza Slovenija bo sicer poseben sprejem za visoke goste pripravila danes ob 19. uri na Ljubljanskem gradu.