Search
Search

Ta konec tedna Četveroboj v Mariboru

Pred vrati so pomembna tekmovanja na slovenskih tleh. Seznami kandidatov za najpomembnejša letošnja tekmovanja se polnijo.

Poletna tekmovalna sezona v 50 m bazenu se je za slovensko plavanje začela s spodbudnimi nastopi v Beogradu, Zagrebu, na Reki in tudi čez lužo, kjer so naše reprezentantke in reprezentanti že dosegli tudi osebne rekorde. Konec tedna bo živahno v Mariboru, vse bolj pa se kristalizirajo tudi imena plavalk in plavalcev, ki bodo zastopali barve Slovenije na najpomembnejših letošnjih tekmovanjih.

Na svetovnem prvenstvu, ki je bilo v koledarju FINE najprej prestavljeno na prihodnje leto, potem pa ponovno uvrščeno v letošnji program, s prizoriščem v Budimpešti, naj bi nastopila slovenska peterica: “Katja Fain, Janja Šegel, Tara Vovk, Peter John Stevens in morda tudi Neža Klančar, če bo že nared za visoke dosežke po poškodbi,” pravi selektor slovenskih reprezentanc Gorazd Podržavnik. Na sredozemskih igrah konec junija in v začetku julija v Alžiriji bo nastopilo približno 10 naših plavalcev. Poleg že omenjenih za nastop na tem tekmovanju kandidirajo še Primož Šenica Pavletič, Sašo Boškan, Jaka Pušnik, Daša Tušek, Tia Primc, pa še “američani” Tjaša Pintar in Anže Ferš. »To je kvota, ki jo je za plavanje postavil OKS,« dodaja Podržavnik, ki deseterico plavalk in plavalcev namerava peljati tudi v Rim, na avgustovsko evropsko prvenstvo. »Deset plavalk oziroma plavalcev bo nastopilo tudi na Eyofu, a je o njihovih imenih še prezgodaj govoriti, saj se bo razmerje njihovih dosežkov glede na odstopanje od norm do končnega roka še prav gotovo spreminjalo. Enako velja tudi za mladinsko evropsko prvenstvo. Zadnji rok za odplavanje rezultatskih kriterijev je namreč 5. junij in do takrat je še kar nekaj časa, tekmovalno obdobje pa se je šele dobro začelo,« pove Podržavnik.

Kadetsko in mladinsko reprezentanco že ta konec tedna čaka nastop na četveroboju reprezentanc Slovenija-Hrvaška-Srbija-Bosna in Hercegovina, ki ga tokrat gosti Slovenija v Mariboru.  Od 9 do 10. aprila pa bo Plavalna zveza Slovenije v Kranju gostila mladinski pokal narodov » Multinations junior swimming meet Slovenia 2022«, kjer pričakujemo blizu 300 plavalcev iz 16 držav. Ta teden se je prijavila tudi mladinska reprezentanca Ukrajine. V istem obdobju bo kadetska reprezentanca nastopila na pokalu narodov na Cipru. »To so najlepše tekme za mlajše kategorije, saj individualni rezultat tokrat ni v prvem planu, ampak se vsi borijo za ekipo, saj je tekmovanje ekipno,« poudarja Podržavnik.  

Medtem, ko bo bližnja prihodnost za mlajše kategorije bolj tekmovalna, bo za članske reprezentante bolj delovna. Del ekipe odhaja na višinske priprave v Font Romeu, Katja Fain v Egipt, ostali pa bodo zaradi šolskih obveznosti trenirali doma.

Na tekmah se bodo spet predstavili in nastopili v Gradzu od 21. do 24. aprila ter teden dni pozneje v Banja Luki.