Search
Search

Gostili smo najbolj vroče svetovno ime na področju fiziologije v plavanju

Na Plavalni zvezi Slovenije smo gostili mednarodno priznanega strokovnjaka Jana Olbrechta, ki ima doktorat iz fiziologije in biomehanike športa. Svetoval je velikemu številu plavalcev svetovnega ranga ter tudi ostalim športnikom (tekačem, triatloncem, veslačem,…). Verjame v skrbno načrtovanje procesa treninga in uporablja edinstveno metodo testiranja za oceno in optimizacijo sposobnosti in potenciala športnika. Pregled njegovega pristopa in uporabe je podan tudi v knjigi “The Science of Winning”. 

Jan Olbrecht je prejel več nagrad za doprinos v športni znanosti v Belgiji in tujini. Je tudi predavatelj na trenerski akademiji v Kölnu v Nemčiji in na univerzi Ghent v Belgiji. Kot gostujoči predavatelj svoje znanje širi tudi v drugih državah kot so Nizozemska, Švedska, Danska, Španija, ZDA, Kanada, k sodelovanju pa ga kot predavatelja vabijo tudi številne mednarodne športne organizacije.

Na področju treninga svetuje že več kot 30 let. Pod njegovim mentorstvom trenerjem in športnikom je bilo osvojenih več kot 50 olimpijskih medalj, če prištejemo še svetovna in evropska prvenstva ter igre Commonwealtha pa več kot 600 medalj.

Uvodni dan obiska je minil v znamenju predavanja Jana Olbrechta v kongresni dvorani M hotela v Ljubljani, ki mu je prisostvovalo in sledilo več kot 30 trenerjev iz Hrvaške, Srbije in Slovenije. Drugi dan pa je v kranjskem olimpijskem bazenu izvajal tudi testiranja naše članske plavalne reprezentance. Razumljivo je bilo navdušenje sodelujočih veliko, saj so priložnosti, da se na slovenskih tleh učiš od svetovno priznanih strokovnjakov, redke.