Plavalno SP vendarle tudi letos

Budimpešta, 07. februarja (STA) – Plavalci bodo vendarle tudi letos imeli svetovno prvenstvo. Kot je danes sporočila Mednarodna plavalna zveza Fina, bo prvenstvo potekalo med 18. junijem in 3. julijem v Budimpešti. Prvotno bi SP moralo biti poleti na Japonskem, a so ga organizatorji in Fina že drugič prestavili.

SP v Fukuoki na Japonskem je bilo prvotno predvideno poleti 2021, a so ga prestavili zaradi preloženih poletnih olimpijskih iger Tokio 2020. Nato so ga z maja 2022 prestavili na julij 2023 zaradi pandemije novega koronavirusa in ukrepov, ki veljajo na Japonskem.

Danes pa je Fina sporočila, da plavalce veliko tekmovanje vseeno čaka tudi letos. “Kot plavalna skupnost iščemo rešitve okoli pandemije in današnja objava je pomemben korak v tej smeri,” je poudaril predsednik mednarodne zveze Husein Al-Musalam.

Po Fukuoki 2023 bo naslednje SP gostila Doha, januarja 2024, šest mesecev pred olimpijskimi igrami v Parizu.

“S štirimi plavalni svetovnimi prvenstvi in z olimpijskimi igrami 2024 v naslednjih štirih letih smo kar najbolj povečali število tekem in potencialnih zaslužkov, kar bo pripomoglo k uveljavljanju vodnih športnikov,” je še dodal Al-Musalam.

Na SP bo pet športov: plavanje, skoki v vodo, vaterpolo, umetnostno plavanje in daljinsko plavanje.

“Za nas postaja vse skupaj zelo naporno. Termin se prekriva s sredozemskimi igrami, na kar ni bil pozoren nihče, in za nas je bila to ena od pomembnih tekem. Drugo pa so prestavitve terminov. Sezono s tekmami in pripravami smo nato zastavili po prvotnem načrtu, po prvi odpovedi smo spremenili plan, zdaj ga v 14 dneh spreminjamo drugič in zna se pojaviti kar nekaj zapletov z vsemi kratkoročnimi spremembami in rezervacijami,” je novo prestavitev SP za STA pokomentiral selektor Gorazd Podržavnik.

Budimpešta je nazadnje gostila SP leta 2017, so še spomnili pri Fini.

2022-02-07/11:11

ag/kad/kad

© STA 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email