Katja Fain in Martin Bau sta Plavalca leta 2021

Plavalna zveza Slovenije je razglasila najboljše slovenske plavalke in plavalce ter trenerke in trenerje v posameznih kategorijah za leto 2021. V članski kategoriji sta naslov najboljšega osvojila Katja Fain in Martin Bau. Oba sta trenirala in tekmovala pod trenersko taktirko Metke Sparavec Malenko, ki je zavoljo njunih dosežkov nagrajena kot najboljša trenerka v članski kategoriji.

 

20 letna Mariborčanka Katja Fain nas je lani dobesedno navduševala. Na Evropskem prvenstvu v Budimpešti si je priplavala svoj prvi članski finale, v disciplini 200 m prosto je osvojila šesto mesto. V Tokiu je doživela olimpijski krst in bila na 400 m mešano 15., na Evropskem prvenstvu v kratkih bazenih novembra v Kazanu pa je že okusila slast zmagovalnega odra. Bronasta medalja na 200 m prosto ji je dala še dodatnih moči na poti do Abu Dabija, kjer je na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih v izjemnem zaključku svoje paradne discipline zaostala le za najboljšo trojico.

27 letni Mariborčan Martin Bau je bil še drugič v karieri član slovenske olimpijske odprave. Po Evropskem prvenstvu v Budimpešti, kjer je v disciplini 400 m prosto osvojil 22. mesto, je dobil povabilo za nastop v Tokiu, kjer je s 24. mestom v isti disciplini poskrbel za svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev.

 

Najboljša slovenska plavalka in plavalec v mladinski konkurenci sta postala Tia Primc in Jaka Pušnik.

17 letna Ilirijanka Tia Primc je na mladinskem evropskem prvenstvu v Rimu poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev. V disciplini 100 m delfin je osvojila 14. mesto, v vseh štirih disciplinah pa je izboljšala svoj osebni rekord.

18 letni plavalec Olimpije Jaka Pušnik se razvija v vrhunskega športnika, ki za seboj pušča tudi slovenske rekorde. Na mladinskem evropskem prvenstvu v Rimu je v disciplini 200 m prosto osvojil 16. mesto.

Trener Tie Primc je Matic Lipovž, najboljši trener v letu 2021 v kategoriji mladink.

Trener Jake Pušnika pa je Tomaž Torkar, najboljši trener v kategoriji mladincev.

 

Najboljša plavalka in plavalec v kadetski kategoriji za leto 2021 pa sta postala Mojca Marčun in Arne Furlan Štular.

15 letna plavalka PK Radovljice Mojca Marčun je nagrado prejela za rezultat v disciplini 200 m prosto, ki ji je prinesel 725 točk.

16 letni plavalec Arne Furlan Štular, ki je iz PK Ribe prestopil k PK Ljubljana  pa je lani svoj najboljši rezultat, vreden 703 točke, zabeležil v disciplini 400 m prosto

V kategoriji kadetinj je nagrado za najboljšo trenerko prejela trenerka Mojce Marčun Urška Potočnik.

Najboljša trenerka leta 2021 v kategoriji kadetov pa je postala trenerka Arneja Furlana Štularja Kaja Pilko.

 

IZJAVE

 

Katja Fain:

«Nagrada mi veliko pomeni, ker potrjuje moje dobro delo in dobre dosežke, ki so plod ogromnega garanja. Tokrat sem prvič slovenska plavalka leta in sem vesela, da sem se skozi leta izboljševala ter napredovala. Za mano je najboljše leto do zdaj. Z dosežki sem si priplavala tudi ta slovenski vrh, torej naslov »naj plavalka leta«. Letošnji cilj glede EP ostaja enak, to je izboljšati 6. mesto s prejšnjega evropskega prvenstva v velikem bazenu v Budimpešti. Sicer pa cilj ostaja tudi izboljševanje osebnih rekordov in se tudi v 50 m bazenu čim bolj približati evropski in svetovni plavalni eliti.«

 

Martin Bau:

»Po 20 letih plavalne kariere sem končno postal tudi plavalec leta. V preteklem letu pa sem tudi uspešno diplomiral, kar je bil še drugi vrhunec leta. Skozi kariero sem se naučil ceniti stvari in ničesar vzeti za samoumevno. Med športno potjo sem se naučil biti tudi potrpežljiv in zaupati vase. Predanost ciljem mislim, da ne rabim posebej omenjati, saj je to v svetu športa nekaj samoumevnega. Plavanje me je izoblikovalo v osebo, kakršna sem danes in lahko rečem le, da sem ponosen nase.«

 

Metka Sparavec Malenko:

»Nagrada je lepa potrditev za opravljeno delo in pomeni, da nekdo prepozna tudi vložen trud. Za 2022 lahko rečem, da je velika škoda glede odpovedanega svetovnega prvenstva, vendar pa naš fokus ostaja evropsko prvenstvo v Rimu, kjer bo Katja poskušala preseči svoje rezultate z zadnjega evropskega prvenstva. Ob evropskem prvenstvu sta za leto 2022 pomembni tudi decembrsko svetovno prvenstvo (25m bazen) in pa sredozemske igre v mesecu juniju.«