Še drugič preložili plavalno SP v 50-metrskih bazenih?

Rim, 25. januarja (STA) – Iz več virov prihajajo poročila o novi preložitvi svetovnega prvenstva v plavanju, ki bi moralo biti po prvotnih načrtih med 16. julijem in 1. avgustom 2021. Fina je tekmovanje prestavila na leto 2022. A naj bi SP zaradi novega koronavirusa v Fukuoki na Japonskem potekalo šele čez 18 mesecev, okvirno med 29. julijem in 14. avgustom 2023.

Prvotna sprememba datuma je bila tudi posledica premika termina olimpijskih iger v Tokiu. Te so bile zaradi epidemije novega koronavirusa namesto leta 2020 poleti 2021, prvotni datum SP v Fukuoki pa bi se prekrival z olimpijskimi igrami, ki so bile na Japonskem lani.

“Upravni odbor Fine se je sestal v petek in glasoval za prestavitev SP na leto 2023 zaradi pandemije in drugih vprašanj, povezanih z organizacijo prihoda in namestitve udeležencev v razmerah koronavirusa. Alternativne možnosti za svetovno prvenstvo niso bile predstavljene,” je za rusko tiskovno agencijo Tass potrdil Vladimir Salnikov, predsednik ruske plavalne zveze in član predsedstva Fine.

To pomeni, da tudi maja letos ne bo svetovnega prvenstva v plavanju v 50 metrskih bazenih. Na uradni spletni strani Fine še niso objavili sporočila o preložitvi prvenstva in tega za največje agencije tudi niso potrdili. Je pa to danes na novinarski konferenci za japonske medije potrdil župan Fukuoke Soichiro Takashima.

Svetovno prvenstvo leta 2023 naj bi potekalo v Dohi. V skladu s spremenjenim programom bi SP v Dohi zdaj izpeljali januarja 2024. Tako bi se prvič zgodilo, da bi bilo svetovno prvenstvo v plavanju v olimpijskem letu, ko so na sporedu poletne igre v Parizu.

Na svetovnem prvenstvu v vodnih športih se tekmovalci potegujejo za medalje v plavanju, skokih v vodo, vaterpolu in umetnostnem plavanju. Zadnje svetovno prvenstvo je bilo leta 2019 v Gwangjuju v Južni Koreji.

Na letošnjem sporedu je še vedno svetovno prvenstvo v plavanju v 25 metrskih bazenih, ki bo v Kazanu v Rusiji od 17. do 22. decembra. Pred tem bo Kazan od 23. do 28. avgusta gostil svetovno mladinsko prvenstvo v plavanju.

Razlog za novo prestavitev svetovnega prvenstva v Fukuoki je povezan z novim valom epidemije novega koronavirusa, ki ga je sprožila različica omikron.

Japonska je v zadnjih nekaj tednih dosegla najvišje število dnevnih primerov, saj so v četrtek poročali o rekordnih 45.997 primerih, poroča New York Times. Od 20. januarja se je dnevno povprečje v državi povečalo za več kot 30.000 dnevnih primerov, medtem ko je prejšnji val dosegel vrh pri nekaj več kot 23.000 primerih avgusta 2021, navaja ameriški specializirani novičarski portal za področje plavalnega športa SwimSwam.

2022-01-25/14:53

am/ag/ic

© STA 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email