Search
Search

Katja Fain po bronu na EP zdaj še četrta na SP

Foto

Abu Dabi, 16. decembra (STA) – Slovenska plavalka Katja Fain je v finalu na 200 m prosto na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih v Abu Dabiju zasedla četrto mesto. Z novim svetovnim rekordom je zmagala Siobhan Bernadette Haughey iz Hongkonga. Fainova pa je za bronasto kolajno zaostala 47 stotink sekunde.

Mariborčanka, ki je na evropskem prvenstvu v Kazanu pred dobrim mesecem dni osvojila bron s časom 1:53,88, je tokrat začela zelo rezervirano. Tako po 100 kot po 150 metrih je bila še zadnja, s sijajnim zaključkom pa je na koncu prehitela štiri tekmice in kot najboljša Evropejka zasedla končno četrto mesto.

Obenem pa je s časom 1:53,48 popravila tudi državni rekord, ki ga je odplavala prav v finalu EP v Kazanu 7. novembra. Srebro je pripadlo Kanadčanki Rebecci Smith, bron pa Američanki Paige Madden. Slavila je 24-letna Haugheyjeva s časom 1:50,31, s čimer je za 12 stotink popravila svetovni rekord.

“Moj prvi finale na članskem svetovnem prvenstvu je za mano. Sem zelo zadovoljna, spet nov državni rekord. Letos sem ga skozi sezono izboljševala in to je bil res očitno vrh, ker sem ga izboljšala še za štiri desetinke. Sem zelo zadovoljna. V bistvu sem cilj dosegla že z uvrstitvijo v finale, zdaj, ko sem si priplavala četrto mesto, pa je še toliko boljše. Počutim se super. Mogoče bi si želela hitrejšega začetka prvih 100 metrov, drugih 100 pa je bilo zelo dobrih. Jutri me čaka še 200 m delfin. Še zadnji start letos. Dala bom vse od sebe in upam, da se mi bo tudi tam izšlo po željah,” je v prvem odzivu za Plavalno zvezo Slovenije dejala Fainova.

“Malo napeto je bilo vse skupaj. Še vedno je malo prepočasna prvih sto metrov, ampak v drugih sto ji ni para. Zelo hitrih zadnjih 50 ji je prineslo premik s sedmega na četrto mesto. Odlično. Finale svetovnega prvenstva, četrto mesto in državni rekord so vrhunci letošnjega leta. 200 delfin bo predvsem sproščena preizkušnja in njena naloga je, da se čim bolj približa svojemu osebnemu rekordu. Še vedno je za njo to precej nova disciplina, ki jo mora odplavati na takšni ravni in v tej konkurenci,” pa je dejala njena trenerka in mati Metka Sparavec Malenko.

Na 200 m prosto je v jutranjem sporedu Fainova s časom 1:54,61 dosegla šesti izid kvalifikacij. Ravenčanka Janja Šegel je bila v isti disciplini z 1:57,81 20. Šeglova je danes nastopila še na 100 m hrbtno in z 1:00,30 zasedla 28. mesto, Tjaša Vozel pa je bila na 50 m prsno diskvalificirana.

Danes so v Združenih arabskih emiratih podelili še šest kompletov kolajn. Prvič v zgodovini prvenstev je prišlo do delitve kolajn v štafeti 4×100 m prosto za ženske. Zlato so si namreč v zelo tesnem obračunu štirih reprezentanc razdelile plavalke ZDA in Kanade, bron pa je pripadel Švedski. Na 400 m mešano za ženske je slavila Kanadčanka Tessa Cieplucha pred Irko Ellen Walshe in Američanko Melanie Margalis.

Na prvi preizkušnji finalnega sporeda je na 400 m prosto prvo zlato osvojil Avstrijec Felix Auböck. Drugi je bil Litovec Današ Rapšis, tretji pa Švicar Antonio Djaković. Na 200 m delfin je slavil Italijan Alberto Razzetti pred Švicarjem Noejem Pontijem in Južnoafričanom Chadom Le Closom.

Razzetti je dobil še bron na 200 m mešano, ugnala pa sta ga zlati Japonec Daiya Seto ter srebrni Američan Carson Foster. Na 4 x 100 m prosto za moške so prvič v zgodovini prvenstev zlato kolajno osvojili Rusi. Za 16 stotink sekunde so prehiteli Italijane, Američani pa so zaostali slabi dve sekundi.

2021-12-16/17:20
alz/zzb/ic/zzb
© STA 2021