Search
Search

Na SP v Abu Dabi trojica slovenskih plavalcev

Foto

Ljubljana, 13. decembra (STA) – Abu Dabi bo od četrtka pa vse do torka, 21. decembra, gostil letošnje svetovno prvenstvo v plavanju v 25-metrskih bazenih. V prestolnici Združenih arabskih emiratov bodo slovenske barve branile plavalke Katja Fain, Janja Šegel in Tjaša Vozel.

Predviden potnik za SP je bil tudi Peter John Stevens, ki pa je nedavno zbolel za covidom-19 in izgubil preveč moči in forme, da bi bil na prvenstvu konkurenčen, zato se je poti na Arabski polotok odpovedal.

Slovenska ekipa je tako po velikosti podobna kot pred tremi leti na prvenstvu v Hangzhouju na Kitajskem. Tam so reprezentanco zastopali Fainova, Stevens in Neža Klančar, ki je jesensko obdobje zaradi sanacije poškodbe rame izpustila in nove reprezentančne nastope načrtuje šele prihodnje leto.

Fainova, dobitnica bronastega odličja na nedavnem evropskem prvenstvu v ruskem Kazanu, je takrat z 11. mestom na 800 m prosto poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev, ki jo tokrat želi izboljšati. “Nastopila bom v istih disciplinah kot na novembrskem evropskem prvenstvu, torej na 200 m prosto in 200 m delfin. V obeh disciplinah bi rada nastopila kar najbolje, se čim bolj približala osebnim rekordom oziroma jih odplavala, potem pa bom videla, kam me bo to popeljalo,” pred tekmo pravi mlada mariborska olimpijka, ki se bo na SP potovala neposredno s priprav v italijanskem Livignu.

“Dejstvo je, da bo v Abu Dabiju že zjutraj treba plavati zelo, zelo hitro, da bi se sploh lahko borila za finalni nastop. Kakšen rezultat bo vodil med prvih osem na svetu, pa bomo videli šele na prizorišču,” je z napovedmi previdna trenutno najboljša slovenska plavalka. “Vem, da sem dobro trenirala in upam, da mi bodo višinske priprave dodale še tisto stopničko, ki jo potrebujem za tako veliko tekmo.”

Na pripravah v Livignu je bila kratek čas tudi najizkušenejša v slovenski vrsti Tjaša Vozel. Zanjo bo to tretje svetovno prvenstvo v kratkih bazenih. Zadnjič je na tovrstnem prvenstvu nastopila leta 2014 v Dohi, kjer se je v predtekmovanju na 100 m prsno uvrstila na 16. mesto, a žal v dodatni tekmi za nastop v polfinalu izgubila proti kanadski plavalki, s katero sta dosegli enak rezultat.

V Abu Dabiju bo nastopila v vseh treh prsnih disciplinah – na 50 m, 100 m in 200 m. “Kakšna bo konkurenca, trenutno še ni znano. Bodo pa verjetno rezultati finalov evropskega prvenstva v Kazanu pomenili polfinale svetovnega,” pravi Vozlova.

“Cilj je odplavati najboljše letošnje rezultate. V zadnjem mesecu sem se res odlično počutila, tudi treningi so potekali po planu, definitivno sem od evropskega prvenstva dvignila formo, zato verjamem, da sem lahko na 50 m in 100 m prsno zelo blizu svojih državnih rekordov,” je dodala Vozlova.

Na Ravnah na Koroškem pa od ponedeljka zadnje treninge pred prvenstvom opravlja Janja Šegel, ki je po evropskem prvenstvu v Kazanu uspešno nastopila tudi na zaključnih tekmah mednarodne plavalne lige ISL v Eindhovnu, kjer se je njena ekipa Energy Standard ob koncu veselila tudi zmage.

Janja Šegel je na svojem prvem svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih prijavljena za nastope v štirih disciplinah, 100 m prosto, 200 m prosto, 100 m hrbtno in 100 m mešano. “Posebnih ciljev nimam, saj to prvenstvo ni bilo v mojem prvotnem načrtu. Bom pa odplavala po svojih najboljših močeh. Kaj bo to pomenilo glede uvrstite, pa bomo videli.”

Predvsem si želim odplavati državni rekord v disciplini 100 m mešano, vesela pa bom tudi osebnih rekordov v ostalih disciplinah, je še dodala plavalka, ki je na prvenstvo dobro pripravljena, a vseeno slabše kot za evropsko, saj se po štirih napornih, a uspešnih mesecih kaže utrujenost.

“Več pa bomo lahko povedali, ko bomo videli prijavno listo,” pa pravi selektor Gorazd Podržavnik, ki od reprezentant pričakuje boj za uvrstitev med najboljših 16.

Ostale slovenske plavalce ta teden v Kranju čaka državno prvenstvo. Že drugo zaporedoma brez najboljših, potem ko je Plavalna zveza Slovenije prvenstvo že poleti izpeljala brez olimpijcev, ki so nastopali na igrah v Tokiu.

2021-12-13/14:30
ag/gj
© STA 2021