Na svetovnem prvenstvu (25m) v Abu Dabiju tri Slovenke

Čez slab teden se bo v Abu Dabiju začelo 15. Svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih. Slovenske barve bodo v prestolnici Združenih arabskih emiratov od 16. do 21. decembra zastopale tri plavalke Katja Fain, Janja Šegel in Tjaša Vozel, Peter John Stevens pa je nastop na prvenstvu, zaradi pozitivnega testa na covid-19,  že pred 10 dnevi odpovedal.

 

Zadnje svetovno prvenstvo (25m) je bilo pred tremi leti na Kitajskem. Tudi tam so barve Slovenije zastopali le trije slovenski plavalci, poleg Fainove in Stevensa še Neža Klančar. Katja Fain je z 11. mestom v disciplini 800 m prosto poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev, ki jo tokrat želi izboljšati.

 

»Nastopila bom v istih disciplinah kot na novembrskem evropskem prvenstvu, torej na 200 m prosto in 200 m delfin. V obeh disciplinah bi rada nastopila kar najbolje, se čim bolj približala osebnim rekordom oziroma jih odplavala, potem pa bom videla, kam me bo to popeljalo,« pravi Katja Fain, ki se je na novembrskem evropskem prvenstvu v kratkih bazenih v Kazanu veselila bronaste medalje v disciplini 200 m prosto. »Dejstvo je, da bo v Abu Dabiju že zjutraj treba plavati zelo, zelo hitro, da bi se sploh lahko borila za finalni nastop. Kakšen rezultat bo vodil med prvih osem na svetu pa bomo videli šele na prizorišču,« dodaja Fainova, ki je trenutno še vedno na višinskih pripravah v Livignu v Italiji, ki jih bo zaključila v soboto. »Vem, da sem dobro trenirala in upam, da mi bodo te višinske priprave dodale se tisto stopničko, ki jo potrebujem za tako veliko tekmo,« zaključi Fainova.

 

Na pripravah v Livignu je bila kratek čas tudi Tjaša Vozel. Zanjo bo to tretje svetovno prvenstvo v kratkih bazenih. Zadnjič je na tovrstnem prvenstvu nastopila leta 2014 v Dohi, kjer se je v predtekmovanju na 100 m prsno uvrstila na 16. mesto, a žal v ti. »swim offu« izgubila proti kanadski plavalki, s katero sta dosegli enak rezultat. V Abu Dhabiju bo nastopila v treh prsnih disciplinah, 50 m, 100 m in 200 m prsno. »Kakšna bo konkurenca, trenutno še ni znano. Bodo pa verjetno rezultati finalov evropskega prvenstva v Kazanu,  pomenili polfinale svetovnega,« pravi Vozlova. »Cilj je odplavati najboljše letošnje rezultate. V zadnjem mesecu sem se res odlično počutila, tudi treningi so potekali po planu, definitivno sem od evropskega prvenstva dvignila formo, zato verjamem, da sem lahko na 50 m in 100 m prsno zelo blizu svojih državnih rekordov,« še dodaja Tjaša Vozel, ki se zadnje dni pripravlja v kranjskem bazenu.

 

Na Ravnah na Koroškem pa od ponedeljka zadnje treninge pred prvenstvom opravlja Janja Šegel, ki je po evropskem prvenstvu v Kazanu uspešno nastopila tudi na zaključnih tekmah mednarodne plavalne lige ISL v Eindhovnu, kjer se je njena ekipa Energy Standard ob koncu veselila tudi zmage. Janja Šegel je na svojem prvem svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih prijavljena za nastope v štirih disciplinah, 100 m prosto, 200 m prosto, 100 m hrbtno in 100 m mešano. »Posebnih ciljev nimam, saj to prvenstvo ni bilo v mojem prvotnem načrtu. Bom pa odplavala po svojih najboljših močeh. Kaj bo to pomenilo glede uvrstite pa bomo videli. Predvsem si želim odplavati državni rekord v disciplini 100 m mešano, vesela pa bom tudi osebnih rekordov v ostalih disciplinah« napoveduje Janja Šegel, ki je na prvenstvo dobro pripravljena, a vseeno slabše kot za evropsko, saj se po štirih napornih, a uspešnih mesecih kaže že tudi psihična utrujenost.

 

Gorazd Podržavnik, selektor plavalnih reprezentanc pravi, da je cilj vseh treh Slovenk enak, to je uvrstitev med 16 najboljših na svetovnem prvenstvu. »Več pa bomo lahko povedali, ko bomo videli prijavno listo,« zaključi Podržavnik.

 
Slovenska reprezentanca bo v Abu Dabi odpotovala v ponedeljek, poleg že omenjenih plavak in selektorja pa bodo v slovenski odpravi še trenerja Metka Sparavec Malenko in Igor Veličkovič ter masažni terapevt Matej Cvitanič.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email