Na evropsko prvenstvo v Kazan sedem plavalcev

Med 2. in 7. novembrom bo v Kazanu potekalo evropsko prvenstvo v 25-metrskih bazenih.

Na njem bo nastopilo tudi sedem slovenskih plavalcev, Tjaša Vozel, Katja Fain, Janja Šegel, Daša Tušek, Peter John Stevens, Primož Pavletič Šenica in Sašo Boškan. Slovenski adut za medaljo je Stevens, selektor Podržavnik pa bi bil zelo zadovoljen z vsaj štirimi finali in s preostalimi uvrstitvami do 16. mesta.

»Za PZS je finančno in organizacijsko gledano naporna sezona, saj  smo si v COVID razmerah prizadevali zagotoviti kar najboljše pogoje za priprave na številna letošnja velika tekmovanja, ki so že bila in še bodo,« je navzoče na novinarski konferenci spomnil predsednik PZS dr. Boro Štrumbelj. »Plavalci in plavalke skupaj s strokovnim kadrom so, skladno s selektorjevim načrtom, uspeli izvesti vse predvidene priprave. Opogumljeni z vrhunskimi rezultati, zlasti Katje Fain in Petra Johna Stevensa v svetovnem pokalu, optimistično odhajamo na EP v Kazan, kjer se nadejamo vrhunskih rezultatov. Tudi ostali plavalci in plavalke so dosegli zahtevne norme PZS in tudi od njih pričakujemo rezultatski napredek. Cilj vseh ostaja uvrstitev med 16 najboljših plavalcev in plavalk v njihovih najboljših disciplinah, seveda pa ni, glede na dosežene rezultate v zadnjem obdobju, neskromno pričakovati, da se z EP vrnemo tudi s 101 medaljo za Slovenijo z največjih tekmovanj. Srečno vsem,« je zaključil dr. Štrumbelj.

 

»Za nami je uspešna tekmovalna jesen,« pa je poudaril selektor Gorazd Podržavnik in tudi zato so apetiti po vrhunskih nastopih pričakovani. »Od četvorke Vozel, Stevens, Fain in Šegel pričakujemo uvrstitve v finale, od ostalih treh mlajših pa, da se čimbolj približajo najboljšim in, če je le možno, da se uvrstijo med 16 nastopajočih oziroma v drugi krog tekmovanja.« Zelo zadovoljni bi bili z vsaj štirimi finali in z ostalimi uvrstitvami do 16. mesta.

 

V slovenski izbrani vrsti je glavni favorit za visoka mesta in tudi medaljo Peter John Stevens, ki je že na prizorišču prvenstva, kamor je, kot zmagovalec tekme za svetovni pokal v svoji paradni disciplini, prišel iz Dohe. V času novinarske konference je opravil z dvema kvalifikacijskima nastopoma na tekmi za svetovni pokal, na 100 m prsno se je s svojim najboljšim letošnjim dosežkom 58,05 kot osmi uvrstil v popoldanski finale. Še pred nastopi pa je nosilec zadnje, 100. medalje za slovensko plavanje (EP Glasgow, 2018) prisotnim na novinarski konferenci na daljavo sporočil, da ga v Kazanu čakata dve disciplini, v sredo nastop na 100 m prsno, ki bo pokazatelj trenutne pripravljenosti in v soboto 50 m prsno, kjer je vedno v ospredju igra stotink. »Priprave čez poletje so potekale dobro, kar kažejo tudi nastopi na tekmah za svetovni pokal, saj s tekme v tekmo napredujem,« je še dodal Stevens, ki si prihodnji teden želi doseči »top nivo svetovne lestvice«.

Tudi mariborska olimpijska Katja Fain je odlično začela sezono in si z dvema državnima rekordoma na 200 m prosto in 200 m delfin, v disciplinah s katerima se bo predstavila tudi v Kazanu,  ter s stopničkami na tekmah za svetovni pokal zagotovila lepo popotnico za EP v Kazanu. » Na tekmo odhajam zelo optimistično, z do sedaj prikazanim sem zadovoljna in mislim, da lahko na evropskem prvenstvu dosežem še boljše rezultate. Lahko si priplavam finale, ampak to je treba pokazati na prizorišču, se najprej uvrstiti v polfinale in nato v finale, kjer pa je vse mogoče« je ocenila svoje možnosti  glede uvrstitve Fainova, za katero bo to peti nastop na prvenstvu stare celine in tretji v kratkih bazenih.

Že devetič pa bo na EP v kratkih bazenih nastopila Tjaša Vozel. »Po olimpijski sezoni, ki se je podaljšala za eno leto in v kateri mi ni uspelo uresničiti svojih želja, sva se s trenerjem treningov lotila nekoliko drugače. Želja za EP je preboj v polfinale, kar je po mojem mnenju v plavanju izredno lep dosežek, saj je konkurenca zelo huda. Trenutno sem še v fazi odločanja, ali kariero končati oziroma jo podaljšati do OI 2024, saj mi plavanje ne omogoča eksistence, EP pa bo prva tekma, ki bo pokazala v kateri smeri bo potrebno razmišljati.« Tjaša bo nastopila v vseh disciplinah prsne tehnike.

Največ slovenskih kvalifikacijskih nastopov v Kazanu bo imela Janja Šegel, ki bo plavala v kar petih disciplinah, na 50 m prosto, 100 m prosto, 200 m prosto, 100 m hrbtno in 100 m mešano. »Cilj je, da se čim bolj približam osebnim rekordom oziroma jih  izboljšam.  Morda me takšni rezultati ponesejo v polfinale oziroma finale, kar verjamem, da je zame dosegljivo,« je optimistična Ravenčanka.

Trojica mlajših tekmovalcev upa na izboljšanje osebnih rekordov in uvrstitve v polfinale. Kranjčan Sašo Boškan bo plaval 100m prosto, 200m prosto in 400m prosto, Ljubljančan Primož Šenica Pavletič 100m hrbtno in 200m hrbtno, Ravenčanka Daša Tušek pa 200m prosto, 400m prosto in 800m prosto.

Živjo ????
Lepo te je spoznati.

Prijavite se, če želiš prejemati sveže novice iz plavanja (Startne liste, rezultate, v živo, online)!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.