Search
Search

Stevens v Budimpešti do zmage, Fainova z novim rekordom druga

Foto

Budimpešta, 08. oktobra (STA) – V vodilu in petem odstavku vesti je pravilen podatek, da je Katja Fain dosegla nov slovenski rekord
Popravljeno vest objavljamo v celoti.

Plavalec kranjskega Triglava Peter John Stevens je na svetovnem pokalu v Budimpešti dosegel zmago na 50 m prsno, z dosežkom 26,22 pa tudi najboljši izid v sezoni. Mariborčanka Katja Fain je na 200 m prosto osvojila drugo mesto in z 1:54,25 dosegla nov slovenski rekord.

V skoraj identični konkurenci kot pred tednom dni se je Stevens po dolgem času na velikem tekmovanju dokopal do zmage. V finalu je bil tri stotinke sekunde hitrejši od Nizozemca Arna Kamminge in 19 od nekdanjega sotekmovalca na treningih Nemca Fabiana Schwingenschlögla.

“Fino je biti spet na vrhu in tekmuješ pač zato, da zmagaš. Vesel pa sem, da sem že v polnem treningu na takem nivoju. Po poškodbi se je bilo težko vrniti. Kasneje nas je vse prizadela pandemija koronavirusa, ni bilo tekmovanj in priložnosti za dokazovanje, zato je ta zmaga še slajša,” je neposredno po tekmi v madžarski prestolnici povedal Stevens.

Kot pravi, ga veseli, da je iz tekme v tekmo hitrejši, malenkost slabši nastop v četrtek pa je pripisal dolgi poti v sredo v Budimpešto, ki je trajala skoraj pet ur. “Bolje bi bilo, če bi šli na Madžarsko neposredno iz Berlina. A to je za naslednjič. Tukaj sem vesel, da sem premagal Nizozemca Kammingo, ki je v Nemčiji zmagal na vseh treh tekmah v prsnem slogu, včeraj na 100 m prsno, danes pa je bila zmaga moja,” je še dejal Stevens, ki ga čakata še svetovna pokala v Dohi in Kazanu, nato pa evropsko prvenstvo, kjer naj bi bila pripravljenost najboljša.

Zelo dobro je nastopila tudi Fainova, ki se je z 1:54,25 lastnem slovenski rekord na 200 m kravl, ki ga je dosegla prejšnji teden v Berlinu, popravila za 13 stotink sekunde. V ostrem boju na zadnji dolžini bazena je na koncu prepričljivo ugnala Američanko Erin Gemmell (1:55,04), zmagala je Avstralka Madison Wilson (1:53,82).

“V enem tednu kakšne bistvene razlike v plavanju seveda ni. Izid je podoben kot v Berlinu, le začela sem malo hitreje. Še vedno pa mi manjka nekaj hitrosti, da bi si na prvih 100 metrih priplavala še boljši čas. Ko bom imela to, je dosegljiv tudi izid 1:53. V finalu je bila podobno kot v Berlinu Avstralka pač malo hitrejša,” je po novih stopničkah v svetovnem pokalu za STA povedala Fainova.

Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde je na 100 m prsno z 1:07,81 osvojila sedmo mesto, še bolj vzpodbuden pa je njen kvalifikacijski dosežek, ko je bila še pol sekunde hitrejša.

“To je moj prvi nastop po dolgem času in nisem vedela, kaj pričakovati. Na 200 m prsno mi v četrtek ni šlo, danes pa je bil zavesljaj že precej boljši. Tudi na tekmi je ostalo kar nekaj rezerve, saj sem v finalu sicer nastopila dobro, a začela prepočasi,” je prvi nastop po maju in skoraj petih mesecih opisala izkušena reprezentantka.

Še enkrat več je zelo dobro nastopil 18-letni Sašo Boškan iz Triglava in na 50 m hrbtno z novim osebnim rekordom 25,05 zasedel 12. mesto.

Plavalec Olimpije Jaka Pušnik je osebni rekord dosegel na 200 m delfin in bil z 2:01,67 11., na 100 m prosto, kjer je bil Boškan 29., je osvojil 38. mesto. Nika Fain je bila na 50 m delfin 26.

2021-10-08/23:21
ag/tb/lr/ag
© STA 2021