Za Budimpešto pol ducata Slovencev

LJUBLJANA – Po izjemnem koncu tedna v Berlinu, dveh novih slovenskih rekordih Katje Fain in kar treh stopničkah, blestel je tudi Peter John Stevens, ki se je že približal nekdanji formi, plavalce ta teden čaka postaja svetovnega pokala v Budimpešti.

Fainovi, Stevensu ter Sašu Boškanu in Niki Fain, ki sta se v Berlinu izkazala z osebnimi rekordi, se bosta ob Donavi pridružila še dolgoletna reprezentantka Tjaša Vozel in “benjamin” Jaka Pušnik.

Za Fainovo in Stevensa so cilji jasni. Po lepih predstavah na 200 m prosto, 200 m mešano in 200 m delfin se bo Fainova preverila še na 400 in 800 m prosto in bržkone se bo po tej tekmi tudi dokončno odločila, v katerih disciplinah se bo pred koncem leta predstavila na evropskem in svetovnem prvenstvu.

Stevens naj bi bil hitrejši iz tedna v teden in ob stopničkah na 50 m prsno, ki jih je osvojil v Berlinu, je zanj na 100-metrski razdalji tokrat dosegljiv tudi osebni rekord, ki se mu je v Nemčiji približal na tri desetinke sekunde.

Boškan in Nika Fain bosta vnovič lovila osebne rekorde. Ob dejstvu, da bo Boškan po berlinskih dosežkih že nastopal v nosilnih skupinah, njegov trener Luka Berdajs od svojega varovanca pričakuje tudi, da še enkrat več potrdi svojo izjemno voljo v neposrednem dvoboju v progi. Prav to je način, da si morda že ta konec tedna pribori tudi prvi finale v karieri.

Nika Fain pa bo skušala unovčiti izkušnje iz premiere pred tednom dni. Že tam je z osebnimi rekordi potrdila dobro formo. V Budimpešti pa se bo osebnemu rekordu skušala približati tudi na 100 m mešano, kjer je najbližje slovenski izbrani vrsti.

Novinka v ekipi za svetovni pokal 2021, sicer pa znano slovensko plavalno ime, pa je Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde. Ta je bila med kandidati za nastop že prejšnji teden v Berlinu, a si je plavalka premislila. “Do evropskega prvenstva v Rusiji je časa zelo malo. Enostavno bi bili trije dnevi tekmovanj in tri dni poti v Berlin in nazaj preveč. Odločila sem se, da potrebujem več treninga, če želim na EP odplavati dober izid.” O pričakovanjih v madžarski prestolnici pa pravi: “Glede na izide v Berlinu je realen boj za finale, kako točno sem pripravljena, pa bo pokazala tekma sama.”

Prvič bo na tekmi svetovnega pokala nastopil tudi Jaka Pušnik iz ljubljanske Olimpije. Trener Tomaž Torkar svari pred previsokimi pričakovanji. “Ni realno pričakovati, da bi se Jaka lahko uvrstil v kateri od disciplin v finale. Zanj je to pomembna šola za naprej in odločila sva se za zelo veliko število startov, da se tam navadi teh občutkov, konkurence in velikosti tekmovanja.”

Malo verjetno je tudi, da bo Pušnik že letos dosegel normo za reprezentanco, ki bo nastopila na EP, kljub temu pa bo tvegal in prihodnji teden v Kranju pokazal formo. Vnaprej se pri Olimpiji ne predajajo, saj verjamejo, da ob dobrem dnevu, pravi vnemi in morda hitrem sotekmovalcu tudi Pušnik lahko pokaže svoj maksimum, ki bi ga približal članski izbrani vrsti selektorja Gorazda Podržavnika.

Aleksander Gasser