Search
Search

Svetovni pokal pomembna izkušnja za novinko v eliti

Olimpijka Katja Fain je dodobra znan v svetu slovenskega plavanja. Iz njene sence pa počasi stopa tudi mlajša sestra Nika. Kot izrazita sprinterka ima na poti v evropski vrh zahteven izziv, prve prave izkušnje v svetu najboljših pa letos nabira v svetovnem pokalu. Za njo je Berlin, pred njo ta teden nova preizkušnja v Budimpešti.

Dijakinja mariborske II. gimnazije o plavanju ve takorekoč vse, saj svoje znanje v bazenu pili od šestega leta. Velika tekmovanja pa so pomembna po psihološki plati, ki je na treningu ni moč natrenirati. “Priznam, da me je bilo na prvi tako veliki tekmi tudi malo strah in da me je zdelala tudi trema. Zame je bil to prvi stik z velikimi imeni plavanja in ko si takrat na startu, se vprašaš, če tja sploh sodiš,” je težo nastopa konec tedna v nemški prestolnici opisala mlada Štajerka.

In trema je bila v Berlinu najbolj vidna v njeni paradni disciplini na 100 m mešano, v vseh ostalih disciplinah je tudi v Nemčiji podirala osebne rekorde in potrdila dobro delo na treningu. “Vem, da na treningih garamo, kar se mora pokazati tudi na tekmi.”

Prav disciplina 100 m mešano ostaja izziv za zimsko sezono 2021, saj si želi v prihodnjih tednih odpreti reprezentančna vrata in si zagotoviti pot na evropsko prvenstvo v Kazan. “Trenutno sem v dveh odstotkih odstopanja, želim si v en odstotek. Vem, da je prvenstvo blizu in nikakor ni absolutni cilj doseči to normo, želja pa seveda je in poskušali bomo. Vse bo jasno v prihodnjih 14 dneh.”

Cilji so v tem trenutku naravnani le na zimsko sezono. Pred poletno jo čakajo še številni skupni treningi s starejšo sestro Katjo, ki v sosednji progi običajno plava druge treninge za daljše discipline. “Ne glede na to, da plava drugačne treninge, se vseskozi motivirava,” še pravi mlajša Katja, ki je plavanje podedovala po starših, čeprav se je v mladih letih spogledovala tudi s karatejem pri mariborskem Kovinarju.

Karate je zgodovina. V ospredju je le plavanje, kjer hitrih preskokov ni. Cilji so dolgoročni – želja je olimpijski nastop čez slabe tri leta v Parizu.


Aleksander Gasser