Search
Search

Katja Fain: Svetovni pokali le priprava na EP in SP

Maribor (STA) – Zaključek leta 2021 in poletna sezona 2022 bosta s plavalnega vidika minila v pravi poplavi odmevnih prireditev, ki so posledica prestavitev zaradi pandemije covida-19. Nove izzive išče tudi mlada Katja Fain, ki bo v svetovnem pokalu preverila, kam lahko seže na EP in SP v 25-metrskih bazenih.

“Na vrsti je serija svetovnih pokalov. Sama si želim v Berlin, Budimpešto in v Doho, tekma v Kazanu pa je na sporedu neposredno pred evropskim prvenstvom na istem prizorišču, zato jo bom verjetno izpustila. Poznam svoje želje, a so napovedi nehvaležne, saj je to prva tekma v malem bazenu po zelo dolgem času, zato lahko rečem le, da bo pokazala, kje smo v pripravah na svetovno in evropsko prvenstvo,” pred svetovnim pokalom v Berlinu pravi Fainova.

Dodaja, da jo nastopi v malih bazenih vedno veselijo. “V kravlu imam obrate dobre in vedno dosegam dobre izide. Upam, da se bo to nadaljevalo in da bo tudi v Berlinu tako.”

Čeprav odhaja v nemško prestolnico iz polnega treninga, 20-letna Mariborčanka trdi, da forma ni slaba. “Poznam dosežke s treninga, a je res, da sta trening in tekma dve različni stvari. V resnici pa je vsaj na 200 m prosto moj cilj finale, možnosti imam tudi na 200 m delfin, a bo malo odvisno tudi od tega kakšna bo konkurenca. A na teh 200-metrskih razdaljah bi morala plavati le kakšno sekundo počasneje od osebnega rekorda.”

V Berlinu je Fainova prijavljena tudi na 200 m mešano, teden dni kasneje v Budimpešti se bo preizkusila na 400 in 800 m prosto, da preveri formo in dosežke tudi na daljši razdalji. “Te tekme bodo razkrile veliko in po njih bo tudi jasno, ali grem v Doho, ali bom ostala doma in trenirala ter prišla morda na tekmo v Kranj.”

Velik nabor disciplin kaže na vsestranskost plavalke, ki je zato tudi pred sladko izbiro, v katero disciplino se bo usmerila za naslednje olimpijske igre v Parizu. “Jasno je, da bom to leto iskala najudarnejše disciplino, šele nato se bo začela priprava na Pariz.”

Fainova se je pred novo sezono še enkrat spomnila tudi zadnjega nastopa v stari – olimpijskega v Tokiu. “Občutki so še vedno mešani. Osvojila sem eno 15. mesto, kar nikakor ni slabo. Rezultatsko pa vem, da sem bila pripravljena boljše. Žal je bil pritisk ob prvem olimpijskem nastopu prevelik. A prav ta izkušnja je velik plus za naprej. To je treba dati skozi in zdaj vem, kaj me čaka.”


Aleksander Gasser