V novogoriški pokriti bazen prvi plavalci februarja prihodnje leto

Nova Gorica, 29. avgusta (STA) – Dela v dolgo pričakovanem pokritem bazenu v Novi Gorici se počasi zaključujejo. Predvidoma bodo zaključena v novembru, poskusni zagon in obratovanje pa sta predvidena v začetku februarja. Trenutno v bazenu potekajo zaključna dela, sledila bo montaža bazenske opreme.

Po poskusnem obdobju obratovanja, ki bo trajalo tri mesece, bo bazen v upravljanje prevzel Javni zavod za šport Nova Gorica.

Nov pokriti bazen bo lahko sprejel 275 oseb. Z urejeno okolico ga bodo povezali z letnim bazenom, vhod v zimski in letni bazen bo skupen, prav tako garderobe in tuši. V pritlični avli bo tudi recepcija, kjer bodo sprejemali obiskovalce.

Posebnost novega bazena je dvižno dno, ki bo omogočalo, da se bo v bazenu lahko odvijalo več aktivnosti. Poleg velikega bazena velikosti 20,5 metra krat 25,03 metra bo plavalcem bo na voljo tudi manjši bazen, velikosti štiri krat 8,5 metra, globine 80 centimetrov in z višjo temperaturo vode. Slednji bo namenjen neplavalcem in razgibavanju.

Bazena sta zgrajena v prvem nadstropju objekta, kjer se skozi zastekljene stene odpira pogled na celotno okolico v mestu. Uporabniki bazena pa bodo tako skriti pred pogledi iz okolice.

Vrednost izvedbenih del znaša slabih 4,9 milijona evrov z DDV. Iz Celostnih teritorialnih naložb (CTN) in državnega proračuna je novogoriška občina pridobila dobre tri milijone evrov. Na razpisu Eko sklada pa je mestna občina pridobila nepovratna sredstva v višini 741.000 evrov.

Potek del na objektu novega zimskega bazena, ki bo tudi energetsko učinkovit, si je v tem tednu ogledal novogoriški župan Klemen Miklavič s sodelavci.

“Sama nisem plavalka, mislim pa, da sem že dokazala, kaj mi pomeni bazen, glede na to, da je letos letni bazen odprt od 1. maja in bo, vsaj upam, do 30. septembra. Želim si, da bo z novim zimskim bazenom sezona neprekinjena. V zavodu se že pripravljamo na prevzem novega zimskega bazena,” je ob ogledu povedala direktorica Javnega zavoda za šport Nova Gorica Aleksandra Fortin.

Predsednica Plavalnega kluba Nova Gorica Januša Stibilj pa je dejala: “Za naš plavalni klub in za Novogoričane bo nov zimski bazen pomenil nov začetek, novo plavanje v Novi Gorici. Kajti do zdaj smo se dvajset let borili z mlini na veter, iskali vse možne rešitve, kje plavati, kje trenirati, tako da se resnično veselimo tega pokritega bazena, da bomo lahko kvalitetno nadaljevali svoje delo.” Plavalni klub Nova Gorica sicer prihodnje leto praznuje 25-letnico delovanja.

V Vaterpolo klubu Nova Gorica pa po besedah tajnika Mateja Kodra pričakujejo, da jim bo ta bazen omogočil kakovostne treninge za vse selekcije, tudi dekleta, in s tem nadaljnji razvoj. Upajo tudi, da jim bo zveza omogočila, da bodo lahko izvedli določene tekme.

2021-08-29/09:15
rr/pa
© STA 2021

Živjo ????
Lepo te je spoznati.

Prijavite se, če želiš prejemati sveže novice iz plavanja (Startne liste, rezultate, v živo, online)!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.