Search
Search

Boškan odličen na 200 m prosto

Ravne na Koroškem – Triglavan Sašo Boškan je pripravil najlepše presenečenje sobotnega dela tekmovanja na državnem prvenstvu. V ravenskem bazenu se je z 1:49,79 prvič v karieri na 200 m prosto spustil pod 1:50 minute in dosegel drugi najboljši izid vseh časov v Sloveniji.

V lepi tekmi je osebni rekord dosegel tudi drugouvrščeni plavalec Olimpije Jaka Pušnik (1:51,33), bron pa je osvojil Jevgenij Aliamovskij iz Branika.

“Ta izid je bil nekako cilj, morda še bolj želja. V treningu poleti ni bilo vse optimalno, saj je imel Sašo po evropskem prvenstvu še vrsto šolskih obveznosti, zato tega nisva upala napovedati vnaprej. Je pa res, da je bila prav ta tekma zanj osrednja tukaj na prvenstvu. Mislim, da je s tem lepo potrdil preusmerjanje iz hrbtnega v prosti slog in upravičil vlogo kandidata za reprezentanco,” je po tekmi povedal njegov trener Luka Berdajs.

Slednji je z mislimi že usmerjen v jesen in zimo ter tekmovanja v 25-metrskih bazenih. “Vesel sem tudi dosežkov Petra Johna Stevensa. Ne le na 50 m prsno, z 1:01 v štafeti je dosegel tudi lep izid na 100-metrski razdalji, kar kaže, da smo na pravi poti.”

V ženski konkurenci je bila v isti disciplini prepričljivo najboljša radovljiška reprezentantka Tjaša Pintar, ki bo bržkone prva zvezdnica tekmovanja, za njo sta se zvrstili Ravenčanka Daša Tušek in klubska kolegica Mojca Marčun.

Boškan je bil takoj nato najboljši še na 100 m hrbtno, družbo na stopničkah za zmagovalce sta mu delala klubski kolega Rožle Pajntar in domačin Anže Koroš. Med dekleti so bile najhitrejše Ula Rožič (Ljubljana), Janja Jamšek Fužinar in Liza Fortuna (Ljubljana).

Na 400 m mešano sta Jaš Berložnik in Matija Može domačemu klubu priplavala dvojno zmago, seznam dobitnikov kolajn je dopolnil Olimpijin Benjamin Nahtigal. Njegova klubska kolegica Sara Mihalič je bila najboljša v ženski konkurenci, drugo in tretje mesto sta osvojili Lena Fortuna (Ljubljana) in Zoja Šiler Klemenčič (Olimpija).

Med klube s prvakom se od sobote uvršča tudi ŠD Delfin, zlato pa je osvojil Tim Masten na 50 m delfin. Domačina Lovro Knez in Dejan Šteharnik pa skupaj z njim krasita zmagovalno fotografijo s podelitve. V ženski konkurenci je v isti disciplini osebni rekord 27,90 dosegla mlada plavalka Ilirije Tia Primc, ki je prehitela Pintarjevo in mlado Mariborčanko Niko Fain.

Z izjemnimi boji je postregla tudi štafeta 4 x 200 m prosto, kjer so Triglavani le za dobre pol sekunde premagali plavalce Olimpije, tretji so bili Mariborčani. Med dekleti so bile najboljše plavalke Fužinarja pred Ljubljano in Olimpijo.