Pismo predsednika

Spoštovani Janja, Katja, Špela in Martin, dragi trenerji in trenerka,

Medtem ko gledam veličastno svečano otvoritev OI Tokio 2020 sem se odločil, da vas na kratko nagovorim. V imenu vseh nas, ki tvorimo veliko družino plavalcev in plavalk, trenerjev in trenerk, sodnikov in sodnic in vseh ostalih plavalnih delavcev dovolite, da vam izrazim naš ponos, da ste si uspeli izboriti čast biti del elitne družine najboljših športnikov in športnic iz vsega sveta. Biti del te elitne družine je velika čast in enkratni dogodek za vsakega v življenju. To čast ste si izborili sami s trdim delom pod budnim strokovnim vodstvom. Na PZS smo si ves čas prizadevali, da ste imeli vse pogoje za optimalno pripravo tudi v teh težkih časih, ki jih pogojuje situacija s COVIDOM. Bili smo bolj ali manj uslišani od odločevalcev, delili smo usodo s celotno slovensko družbo in prav je tako. Kljub vsem težavam ste uspeli. Podatek, da ste si že med 1,9 milijoni evropskimi tekmovalci v plavanju in pri tem upoštevamo, da je plavanje globalen šport, uspeli izboriti udeležbo na tem največjem tekmovanju je sam po sebi zgovoren.

Igre bodo drugačne, manj bo druženja, vse bo podvrženo vašemu zdravju in tekmovalnim dosežkom. Igre bodo potekale brez 17000 gledalcev, ki vam dajejo po navadi tisto dodatno energijo med tekmovanjem, da pokažete kaj znate, kaj ste natrenirali.

Ko sem se pred leti kot trener spraševal, kaj naj rečem svojemu paraplavalcu, sem mu na koncu rekel: Pokaži kaj znaš, za kaj si trdno treniral in kaj zmore mlad fant iz Podbrezij pred celotnim svetom.

To sporočam tudi vam: pokažite kaj znate, dajte vse od sebe in ponosno zastopajte vse nas, ki bomo iz domovine navijali za vas. Ste mlada ekipa s svetlo prihodnostjo. Špeli so to druge OI igre, za vse vas kot mlado ekipo, pa eden pomembnejših delčkov v vaši plavalni karieri, zagotovo pa ne zadnji.

Veseli bomo vsake dobre uvrstitve, še bolj pa vaših najboljših dosežkov. Hvala tudi trenerjem in trenerki, da ste z vašim vestnim in trdim delom dosegli, da so se vaši športniki in športnice uvrstili na to tekmovanje.

Naj bodo igre za vas nepozabne, tekmujte skladno s pravili fair playa v olimpijskem duhu, dajte vse od sebe in nas ponosno zastopajte. Mi bomo iz nastopa v nastop navijali za vas iz domovine in se veselili vsakega vašega dosežka.

Dr. Boro Štrumbelj, predsednik Plavalne zveze Slovenije