TOKIO 2020: PLAVANJE: V ospredju Fainova in Šeglova

Ljubljana, 09. julija (STA) – Slovensko plavanje bo na olimpijskih igrah v Tokiu v prvem tednu v bazenu zastopano z Mariborčanoma Katjo Fain in Martinom Bauom ter Ravenčanko Janjo Šegel. V drugem bo priložnost dočakala še radovljiška daljinska plavalka Špela Perše. V ospredju bosta tokrat predvsem Fainova in Šeglova.

Fainova, ki bo po igrah dopolnila 20 let, je bila najmočnejša Slovenka na letošnjem evropskem prvenstvu v Budimpešti, kjer si je priplavala finale na 200 metrov prosto. Na igrah pa bo nastopila na 800 in 1500 metrov prosto ter na 400 metrov mešano. V kravlu na 200-metrski razdalji žal ne.

“Prednost sem dala tekmi na 1500 metrov prosto, saj sem se v pripravah na igre temu bolj posvečala. Na žalost sta obe disciplini na sporedu isti dan, morala sem se odločiti za eno in seveda sem se za daljšo,” pravi mlada Štajerka, ki se na Japonsko z reprezentančnim in klubskim sotekmovalcem Martinom Bauom in trenerko Metko Sparavec zaradi prilagajanja časovni razliki in podnebju odpravlja že v soboto.

“V Tokio grem predvsem po izkušnje. Če se nam bo izšlo piljenje forme po načrtih, pa tam pričakujem svoje najboljše rezultate,” pa o ciljih na Japonskem še pravi novopečena olimpijka.

Tik pred zdajci si je s slovenskim rekordom na 100 metrov prosto v Banjaluki odhod v deželo vzhajajočega sonca priplavala tudi Ravenčanka Janja Šegel, ki bo startala tudi na 200 metrov prosto. Na 100-metrski razdalje najboljša slovenska znamka zdaj znaša 54,29 sekunde in ob novem slovenskem rekordu v kvalifikacijah Tokia bi bila v igri tudi za polfinale v morda najprestižnejši plavalni disciplini sploh.

“Verjamem, da izid lahko še popravim, in če bom imela svoj dan, je dosegljiv tudi rezultat pod 54 sekundami. Vem, da sem izredno dobro pripravljena, saj sem v Banjaluki plavala kar štirikrat in normo dosegla šele v četrtem poskusu, zato verjamem, da lahko pokažem nekaj več že letos,” pred odhodom na druge igre pravi 20-letna Korošica.

Bau, ki bo plaval na 400 in 800 metrov prosto, je v času pandemije covida-19 plavanje združil z delom v domačem hotelu, 100-odstotno se je športu začel posvečati spet po ureditvi razmer in že na evropskem prvenstvu v Budimpešti dosegel prve vidnejše izide. Nato je prejel mednarodno vabilo za nastop na igrah.

Vrh forme je zdaj načrtovan prav za Tokio. “Po evropskem prvenstvu sem nadaljeval treninge, saj sem vedel, da obstaja možnost za povabilo za nastop na igrah. Mislim, da se v Tokiu lahko približam osebnim rekordom, morda jih celo presežem,” je še dejal 26-letni reprezentant, ki je prve olimpijske izkušnje nabiral pred petimi leti v Rio de Janeiru.

V drugem tednu se bo predstavila še Radovljičanka Špela Perše, ki si je olimpijski nastop v 10-kilometrskem plavanju tako kot za Rio 2016 priplavala v dodatnih kvalifikacijah v Setubalu na Portugalskem. V Braziliji je osvojila 16. mesto, zato bo letos poglavitni cilj, da to uvrstitev skuša vsaj ponoviti. Intenzivno se pripravlja tudi na slovenski obali, saj s trenerjem Alenom Kramarjem pričakujeta visoke temperature in v slovenski Istri se vsaj delno privajata na vročino.

2021-07-09/13:00
ag/bg
© STA 2021
 
 
 
 
 
 

Živjo ????
Lepo te je spoznati.

Prijavite se, če želiš prejemati sveže novice iz plavanja (Startne liste, rezultate, v živo, online)!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.