Fain: Prednost sem dala nastopu na 1500 m prosto

Maribor (STA) – Devetnajstletna Katja Fain je ena od štirih plavalcev, ki bodo Slovenijo zastopali na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. Njeni glavni disciplini bosta 800 in 1500 m prosto, za ogrevanje še 400 m mešano, in to ne glede na to, da je na evropskem prvenstvu v Budimpešti najboljšo slovensko uvrstitev, šesto mesto, dosegla na 200 m prosto.

Plavalka, ki bo po vrnitvi z iger dopolnila 20 let, je bila pred leti že odlična 200-metrašica, zdaj se je odločila za najdaljšo bazensko preizkušnjo, ki ji je dala prednost pred 200-metrsko.

“Prednost sem dala 1500 m prosto, saj sem se v pripravah na igre temu bolj posvečala. Na žalost sta obe disciplini na sporedu isti dan, morala sem se odločiti za eno in seveda sem se za daljšo,” pravi mlada Štajerka, ki se na Japonsko z reprezentančnim in klubskim sotekmovalcem Martinom Bauom in trenerko Metko Sparavec zaradi prilagajanja časovni razliki in podnebju odpravlja že v soboto.

Zadnje tekmovanje je reprezentantka Branika opravila konec tedna v Bratislavi, kjer je z 8:48 zmagala na 800 m prosto, a iz tega dosežka ne sodi o svoji pripravljenosti. “Sem še v polnem treningu in na Slovaškem ni šlo za odplavan izid, ampak za tekmovalni start, ki sem ga nujno potrebovala. Tudi pogoji so bili slabi, saj so imeli prireditelji le en bazen, zato sem po razplavanju na start čakala kar štiri ure.”

Bolj pomembno je, da so bili pogoji za sklepne priprave v Mariboru dobri in daleč od koronskih razmer, ko so po socialnih omrežjih zaokrožili posnetek mlade slovenske reprezentantke, ki trenira v improviziranem bazenu, ali pa daleč od prisile, da vadi v naravni vodi v neoprenu v Dupleku.

“Po evropskem prvenstvu smo vnovič zagrabili na polno. Mislim, da nama je s trenerko uspelo že dvigniti vse skupaj, še vedno treniram na polno, na Japonskem pa bo sledilo tempiranje forme,” pravi Fainova, ki bo imela z Martinom Bauom, ta je vozovnico za igre igre ujel v zadnjem trenutku, vsaj nekaj družbe. “Že na treningih sva zelo pogosto skupaj, a prav veliko se to ne pozna. Progam je sicer podoben, a moški so hitrejši in močnejši, zato na samem treningu razlike zame ni veliko.”

Bo pa Bau morda lahko pomagal s kakšnim nasvetom, saj že ima olimpijsko izkušnjo. To ima tudi njena trenerka in mama Metka Sparavec, ki je bila olimpijka pred natančno 25 leti v Atlanti 1996. “V Tokio grem predvsem po izkušnje. Če se nam bo izšlo piljenje forme po načrtih, pa tam pričakujem svoje najboljše rezultate,” še pravi novopečena olimpijka.

Aleksander Gasser
close

Živjo ????
Lepo te je spoznati.

Prijavite se, če želiš prejemati sveže novice iz plavanja (Startne liste, rezultate, v živo, online)!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.