Špela Perše za drugi olimpijski nastop

Setubal, 16. junija (STA) – Radovljiška daljinska plavalka Špela Perše je v Setubalu na Portugalskem že opravila prvi trening pred sobotnimi kvalifikacijami za olimpijske igre v Tokiu. Peršetova računa na uvrstitev med najboljšo deveterico in s tem na drugi olimpijski nastop po Riu 2016.

“Špela je zelo dobro pripravljena. Imela sva tudi kratke tridnevne priprave v Kopru, kjer je plavala v podobnih razmerah, kot jih pričakujeva v Setubalu. Predvsem sva se pripravljala na plavanje v neoprenu, saj je morje tukaj toplo le kakšnih 17 ali 18 stopinj. Težko bo, a realno se ob dobrem plavanju lahko uvrsti na igre,” je s Portugalske sporočil trener Alen Kramar.

Ta med 48 prijavljenimi tekmovalkami kot favoritinje izpostavlja plavalke iz Španije, Rusije, Madžarske in Anglije ter domačo Portugalko. “Špela je zraven. Preizkusila sva tudi neopren, prizorišče že poznava, še enkrat pa bova tukaj testirala pogoje in opremo. Forma je vsekakor dovolj dobra, da si še drugič zaporedoma zagotovi nastop.”

“Kaj naj rečem. Precej nemirna sem. Mešajo se napetost, nervoza, pričakovanja in veselje. Resda izkušnje s take tekme že imam, saj sem si prejšnje igre zagotovila na enak način prav tukaj. A takrat sem imela drugačno izhodišče, letos pa sem si naložila več pričakovanj in seveda čutim tudi več pritiska,” pa pravi tekmovalka.

Tudi ona dodaja, da ne mara tekem v neoprenu, čeprav bodo pogoji za vse enaki. “Sodim med tiste, ki jim to ne ustreza. Veliko je odvisno od konstitucije telesa. Večje in težje tekmovalke bodo z neoprenom pridobile več, saj jih ta dvigne in posledično so bolj plovne. A moj cilj ne glede na vse ostaja uvrstitev v Tokio.”

Sama pričakuje oster boj. “Ne gre le za neopren. Razmere tukaj so težke. Temperatura proge na vodi niha, nekaj je tokov. Najbolj pomembno je, da bom skušala ostati v vodilni skupini, saj se skupina med tekmo vedno lahko pretrga in tega potem ni več moč ujeti, zato bo treba tudi taktično paziti, kaj se dogaja med tekmo. Te napake ne smem storiti. Če ne izgubim stika, pa vem, da sem dovolj dobro pripravljena, da mi lahko uspe.”

2021-06-16/15:17 ag/lr © STA 2021

Živjo ????
Lepo te je spoznati.

Prijavite se, če želiš prejemati sveže novice iz plavanja (Startne liste, rezultate, v živo, online)!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.