Slovo nekdanjega pokrovitelja PZS Ivana Zidarja

Mediji poročajo, da je v 83. letu starosti umrl Ivan Zidar, nekdanji prvi mož gradbenega podjetja SCT, a tudi dolgoletni pokrovitelj Plavalne zveze Slovenije.

Zidar je bil v SCT zaposlen vse od leta 1968 in leta 1999 postal predsednik uprave tega takratnega slovenskega gradbenega velikana, ki je imel v najboljših časih zaposlenih več kot 10.000 delavec. Kasneje so na plan sicer prišli sumi nepravilnosti in slabega poslovanja, a nismo v vlogi, da sodimo o njegovem delu.

V plavalnih krogih se je Zidar zapisal kot eden najmočnejših podpornikov. Kot velik ljubitelj športa, SCT je bil najbolj znan generalni pokrovitelj nogometašev Olimpije, je v najbolj uspešnem obdobju izdatno podprl tudi slovensko plavanje. Prav z njegovo podporo je plavanje po zaslugi Sare Isaković prišlo do doslej edine olimpijske kolajne.

Uspehov v času pokroviteljstva podjetja SCT je bilo še več. Istega leta je Sara Isaković postala tudi evropska prvakinja na 200 m prosto v Eindhovnu. Svojo serijo uspehov je koval svetovni rekorder na 100 m mešano Peter Mankoč. Z nazivom najboljše v Evropi se je okronala Anja Čarman …

Številnim uspehom so sledili še nekateri dosežki, ki se jih v plavalnih krogih radi spominjamo. Na svetovnem prvenstvu 2005 v velikem bazenu v Montrealu se je Slovenija veselila kar petih finalov, med najbolj odmevne zanesljivo sodi nastop slovenske moške štafete 4 x 100 m mešano za katero so plavali Peter Mankoč, Emil Tahirović, Blaž Medvešek in Jernej Godec.

Na olimpijske igre 2008 se je uvrstila tudi ženska štafeta 4 x 200 m prosto. Vseh uspehov iz tega obdobja, ko sta zvezo ob podpori Zidarja vodila predsednik Jure Prosen in prvi operativec Ciril Globočnik, se na zvezi z veseljem spominjamo in tudi Ivanu Zidarju kot močnemu podporniku vseh teh uspehov smo za vložen trud in sredstva še kako hvaležni.

Živjo ????
Lepo te je spoznati.

Prijavite se, če želiš prejemati sveže novice iz plavanja (Startne liste, rezultate, v živo, online)!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.