Podržavnik: Prvenstvo lahko označimo kot uspešno (intervju)

Koebenhavn, 18. decembra (STA) – Slovenski plavalci se prvič v zgodovini z evropskega prvenstva v kratkih bazenih v domovino vračajo brez odličja. Selektor Gorazd Podržavnik, ki je na Dansko peljal 11 plavalcev, pa je z izkupičkom v Koebenhavnu vseeno zadovoljen.

Odprava na Danskem dobro kaže realno sliko menjave generacije. Tokrat so v reprezentanci nastopile kar štiri mladinke, novinec v izbrani vrsti je bil Aljaž Kerč. Med novinci se je Katja Fain prebila celo v finale, Neža Klančar, Tara Vovk in Aljaž Kerč med najboljših 16., Tini Čelik pa se to ni posrečilo, a je pot na sever Evrope upravičila z osebnimi rekordi, tudi mladinskim državnim rekordom na 100 m prsno.

Med izkušenimi se je Peter John Stevens vnovič boril za odličje, blizu je bila Tjaša Oder, olimpijci Tjaša Pintar, Tjaša Vozel in Martin Bau so se med najboljših 16, kar je merila uspeha za slovensko stroko, uvrstili večkrat, nekaj nesreče je imela le Nastja Govejšek, ki se ji je ponesrečil nastop v paradni disciplini na 50 m delfin.

“Prvenstvo lahko označimo za uspešno. Dvakrat smo bili v boju za kolajno. Žal nam ni uspelo. Razlike na tekmovanju so bile res majhne. Ob Stevensu in Odrovi je prijetno presenetila predvsem Katja Fain, ki je eden naših upov za naprej, praktično vsi mladi pa so se uvrstili do 16 mesta, kar je za njihovo starost zelo dobro, saj so plavali osebne rekorde, borili so se do konca, a prvenstvo je bilo res zelo močno za kaj več, kot smo dosegli,” je prepričan selektor Podržavnik.

Obenem je opozoril na izredno gostoto izidov, ki je iz tekme v tekmo večja. “Zato so dosežki vredni še več. Predvsem na 50 in 100-metrskih razdaljah moraš biti res dobro pripravljen, da lahko enakovredno tekmuješ s tekmeci,” je še dejal selektor, tudi trener ravenskega Fužinarja.

Ne glede na dejstvo, da po 18 prvenstvih z odličjem v 19. poskusu tega ni bilo, je Podržavnik prepričan, da je slovensko plavanje obdržalo stik z evropskim vrhom, mladi pa so se mu že približali.

“Prepričan sem, da smo ga obdržali. Stevens je osvojil sicer le šesto mesto, a je že v predtekmovanju plaval rekord prvenstva in potrdil, da ostaja del vrha. Tjaša Oder je v pripravah napredovala iz meseca v mesec, a v tako kratkem času več nismo mogli narediti več. Vnovič je našla stik z vrhom, ki ga je lani izgubila in z veseljem lahko gledamo proti EP prihodnje leto (avgusta) v Glasgowu.”

Tudi zahtevane norme za nastop na EP so se po Podržavnikovem mnenju potrdile. “Glede na dosežke smo zadeli v polno. Cilj slovenskih plavalcev ne sme biti samo nastop in uvrstitev v zadnjo tretjino nastopajočih. Treba je vložiti več v delo talentov in v priprave, kjer morajo narediti korak naprej, na tekmo pa bomo pošiljali le konkurenčne tekmovalce. Tak primer je bila denimo Sara Račnik, ki je imela normo, a sem se odločil, da zaradi mladosti ostane doma, zanesljivo pa si bo priložnost priborila na naslednjih tekmah.”

Kljub temu je vrsta dobrih tekmovalcev ostala doma. Mlada ravenska olimpijka Janja Šegel je v nekaj slabši formi, njena vrstnica s Koroške Janja Jamšek še kar okreva po poškodbi. “Za obe računam, da bosta z dobrim delom našli stik z reprezentanco. Realno je tukaj manjkala le Anja Klinar, ki se je odločila, da se bo v miru pripravljala na evropsko prvenstvo v 50-metrskih bazenih v Glasgowu , kar moramo seveda spoštovati,” je še povedal selektor.

Razkril je tudi recept za uspeh na Škotskem: “Moramo trenirati, trenirati in trenirati. Vsi imajo rezerve v tehniki, taktiki in v pripravi. Vsi se morajo samo dobro pripraviti na prvenstvo in rezultati ne bodo izostali.”

pripravil Aleksander Gasser

2017-12-18/09:00