Plavalci ob premieri navdušili v balkanski konkurenci

Ljubljana, 08. maja (STA) – Slovenska mladinska plavalna reprezentanca se je konec tedna udeležila balkanskega prvenstva v Sarajevu, kar je bil premierni slovenski plavalni nastop v tej konkurenci po osamosvojitvi. Z 29 kolajnami, 10 naslovi in petimi novimi mladinskimi rekordi je bila Slovenija najuspešnejša med državami udeleženkami.

V posebnem seštevku finalnih uvrstitev so se v konkurenci 12 držav zmage po točkah veselili Romuni pred Slovenci, ki so prepričali predvsem v ženski konkurenci.

“Tekma je za mlade plavalce več kot dobrodošla pred mladinskim evropskim prvenstvom. Posebej za vse tiste, ki so bili prvič na veliki tekmi, saj so imeli priložnost, da premagujejo in se soočajo s tremo, ki jo prinese velika tekma,” je prvi “plavalni balkanski nastop” ocenil selektor Gorazd Podržavnik in dodal, da so imeli najboljši slovenski mladinci podobno tekmo teden dni pred tem v Lignanu, kjer je bila konkurenca še ostrejša, za vse ostale pa je novost v koledarju PZS “zadetek v polno”.

Le malo je Sloveniji zmanjkalo tudi do ekipne zmage. “To niti ni bil naš cilj, saj smo pripeljali le tiste plavalce z doseženo normo, ki je bila ostra in morda velja razmišljati o tem, da ekipo v bodoče še malo razširimo in osvojimo še tistih nekaj točk, ki so nam do prvega mesta zmanjkale,” še ocenjuje selektor.

Na tem nivoju bi bila za večino slovenskih plavalcev zanima tudi tekma v članski konkurenci, a po Podržavnikovem mnenju je vsaj trenutno izvedba take tekme nerealna. “S strokovnega vidika bi bila dobrodošla, s stroškovnega pa je prevelik zalogaj, da bi tja vozili razširjeno ekipo. Za člane so nekaj podobnega sredozemske igre, ki so resda na sporedu vsaka štiri leta. Težko pa je vsako leto zbrati najboljše, saj trenirajo po individualnih programih, veliko je tudi študentov v ZDA, a seveda velja dolgoročno razmišljati tudi o članski različici balkanskega prvenstva.”

Nove mladinske balkanske rekorde so ob zmagah v Sarajevu dosegli Mariborčanka Katja Fain na 200 in 400 m prosto, Triglavanka Tina Čelik na 100 m prsno ter ženski štafeti na 4 x 100 m mešano in 4 x 200 m prosto. Na najvišjo stopničko zmagovalnega odra pa so se zavihtele še mladinke na 4 x 100 m prosto, Ravenčana Sara Račnik na 800 m prosto in Matija Može na 200 m prsno, Matic Kosirnik iz kranjske Zvezde na 50 m prsno in Čelikova tudi v drugi disciplini na 50 m prsno.

Pred plavalci je krajši premor oziroma priprave na največja tekmovanja. Prvi pravi miting za najboljše bodo junijske sredozemske igre v Španiji, mladince nato v začetku julija čaka mladinsko prvenstvo Evrope v Helsinkih, člane pa v začetku avgusta evropsko prvenstvo v Glasgowu.

2018-05-08/12:35

ag/ad