Čelikovi nova kolajna na MEP, Može z novim absolutnim rekordom na 200 m prsno

Helsinki, 04. julija (STA) – Plavalka kranjskega Triglava Tina Čelik je na mladinskem evropskem prvenstvu v Helsinkih osvojila bronasto kolajno na 50 m prsno, kar je njeno že četrto odličje na tovrstnih tekmovanjih. Z izidom 31,57 je izenačila tudi osebni in mladinski državni rekord.

Čelikova je formo potrdila v vseh treh nastopih in nanizala izide 31,58, 31,59 in v finalu 31,57 sekunde ter za vsega stotinko sekunde ugnala četrtouvrščeno Belgijko Fleur Vermeiten. “Z izidom sem zelo zadovoljna, posebej, ker se je na koncu razpletlo v mojo korist in ob stotinki sekunde razlike so občutki še toliko boljši. Sama sem si želela sicer še nekaj hitrejši čas, a na koncu štejejo kolajne,” je po tekmi povedala 17-letna Čelikova.

Slednja bo med aduti izbrane vrste tudi na 100 m prsno. “Tam si želim osebni rekord in finale. Od tekmic bo seveda odvisno, ali je kolajna dosegljiva, sama pa vem, da bom dala vse od sebe.”

Drugi junak v 12-članski odpravi je Ravenčan Matija Može. Ta je v polfinalu na 200 m prsno z 2:15,50 dosegel nov slovenski absolutni rekord in bil nagrajen z osmim dosežkom in četrtkovim finalom. Dve leti in pol star rekord Aljaža Kerča iz ljubljanske Olimpije je popravil za tri stotinke sekunde.

“Željo po rekordu sem imel že dlje časa, po jutranjih kvalifikacijah pa je bilo jasno, da ga lahko napadem že danes, kar mi je tudi uspelo. Sem sem prišel zelo dobro pripravljen in to tudi potrdil,” je po rekordu dejal Može, priznal da je bilo plavanje blizu optimalnemu, za finale pa dodal: “Vedno pa je še kje kakšna malenkost in kakšen obrat, ki se ga da še malo izboljšati.”

Blizu finalu je bila tudi Ravenčanka Janja Šegel, ki pa v polfinalu na 100 m prosto ni bila dovolj zbrana, s 56,33 je bila deseta. V ostri konkurenci jo je od tretjega mesta ločilo vsega 24 stotink sekunde, kot tretja pa bi se v finale uvrstila tudi z dosežkom 55,67, ki ga je dopoldan plavala kot prva članica slovenske štafete 4 x 100 m prosto. Ekipa je bila na koncu deseta.

V polfinalu na 50 m delfin je nastopil še Gal Kordež in bil 14., Matic Kosirnik je bil v isti disciplini 38. Na 800 m prosto sta Sara Račnik in Mojca Hancman osvojili 12. in 16. mesto. Marcel Primožič je bil na 400 m prosto 20., Manca Marčun pa na 400 m mešano 22.

2018-07-04/19:28

ag/ic